Svet 13.1.2024 5:30

Z dražbe umaknjen Velazquezov portret Izabele Bourbonske

New York, 13. januarja - Avkcijska hiša Sotheby's je z napovedane dražbe v New Yorku umaknila Velazquezov portret Izabele Bourbonske, španske kraljice in prve žene Filipa IV. Na 31,3 milijona evrov ocenjeno sliko so umaknili zaradi "pogovorov med prodajalci", zasebnim družinskim skladom iz ZDA, lastnikom dela od leta 1978. Portret naj bi bil dan na dražbo 1. februarja.

Srbija, Beograd. Dražba. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Dražba.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Pri Sotheby's po pisanju spletnega portala theartnewspaper.com niso želeli komentirati govoric, da naj bi nek ameriški muzej oddal ponudbo za sliko iz poznih 20. let 16. stoletja. Delo španskega slikarja Diega Velazqueza so sicer pri Sotheby's na tiho umaknili z dražbe pred objavo spletnega kataloga 21. decembra.

Pri avkcijski hiši so v izjavi za javnost zapisali, da so se lastniki slike "neradi odločili za začasno prekinitev postopka prodaje zaradi potekajočih pogovorov na njihovi strani". Kljub temu in "glede na navdušenje, s katerim je bil Velazquez doslej sprejet", pa se tako pri Sotheby's kot lastniki dela "veselijo, da bodo to izjemno sliko v bližnji prihodnosti ponudili v prodajo".

Po pisanju spletnega portala se večina Velazquezovih dvornih slik danes nahaja v kraljevih ali muzejskih zbirkah. Ocenjena vrednost slike 31,3 milijona evrov, kar je več kot dvakrat višje od trenutnega dražbenega rekorda 15,1 milijona evrov za delo španskega slikarja iz 17. stoletja, pa priča o izjemnosti ponudbe in zelo dobrem stanju slike.

Kot navajajo pri Sotheby's, je dva metra visok portret, ki prikazuje Izabelo Bourbonsko, najpomembnejše Velazquezovo delo, ki se je pojavilo na trgu v več kot 50 letih.

Slika je bila med Napoleonovo invazijo leta 1808 odpeljana iz Madrida, kjer je visela v španski kraljevi zbirki ob Velazquezovem portretu Filipa IV.. V Franciji se je ponovno pojavila leta 1838, ko je bila v času vladavine kralja Ludvika Filipa razstavljena v t. i. španski galeriji v pariškem muzeju Louvre.

Po njegovem padcu z oblasti je bila slika pri Christie's prodana bankirju in bibliofilu Henryju Huthu, ki jo je razstavil v dvorcu Wykehurst v Zahodnem Sussexu. Portret je ostal v Huthovi družini do prodaje leta 1950, ko se je tudi zadnjič pojavil na dražbi.