Slovenija 10.1.2024 10:00

V Mali galeriji CD novejše fotografije Matica Pandela

Ljubljana, 10. januarja - V Mali galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo drevi odprli fotografsko razstavo Matica Pandela Plastično sonce. Na ogled bodo nova dela fotografa, ki se v svoji umetniški praksi posveča zlasti urbani krajini in prizorom iz vsakdanjika, v katerih najde humor. Fotografov svet je svet interakcij, je ob razstavi zapisala kuratorka Ajda Ana Kocutar.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Sosledja nanizanih podob po kuratorkinih besedah zaznamujeta avtorjev smisel za humor in njegova občutljivost za prizore, "ki se prav toliko kot pred našimi očmi dogajajo v ozadju upodobljenega". Pandelove fotografije "nas ne želijo ničesar naučiti niti vzbujati specifičnega nelagodja ali moralnega razodetja. So sprožilci, ki lahko v nas povzročajo najrazličnejše čustvene odzive ali morebitno nadaljevanje naracije, ki jo začenja avtor s posamezno podobo, v nadaljevanju pa z njihovim sopostavljanjem," je pojasnila Ajda Ana Kocutar.

Po njenem mnenju je v ozadju tokrat razstavljenega izbora del "svojevrstna prevzetost s kompozicijami, v katerih se kaže naključnost človekovega posega v okolje in našega ravnanja z materialnim svetom, obenem pa naključnost pogleda, srečanja in možnosti uzreti nekaj, kar lahko postane gradnik nove kompozicije - nove pripovedi".

Kuratorka je opozorila še na igre barv, gibanja, svetlobe in tekstur, naključja, srečanja z ljudmi in živalmi, ki jih fotograf postavi v ospredje. "Zadosten razlog za takšno osrediščenje pa je, da so njegovi motivi - predmeti, ljudje, živali - prav to in nič drugega kot to, kar so v tistem trenutku," je pojasnila in dodala: "A nič od tega ni ne uvodni ne zaključni namen umetnikovega projekta, ta je morda še najbližje dokumentarnemu pristopu, ki pa v predstavitvi sledi logiki avtorskega izraza in poskusu vzpostavitve komunikacije s svojim občinstvom."

Prav odnos do gledalcev je po njenih besedah "nekaj, čemur se je Matic Pandel v svojih delih že posvečal in tudi tokrat je v razstavi, njeni formi in vsebini inherentna želja po sprožanju odziva".

Matic Pandel je leta 2018 diplomiral iz fotografije na Visoki šoli za storitve v Ljubljani, magistrski študij pa je nadaljeval na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Njegovo delo je bilo predstavljeno na več skupinskih razstavah v Sloveniji ter v galeriji Kula v Beogradu. Leta 2019 je zmagal na 5. mednarodnem zin pozivu Zine Vitrine, ki je vključeval samostojno razstavo v Kinu Šiška. Je del fotografskega studia in ustvarjalnega prostora Študio.