Slovenija 10.1.2024 14:34

Skupina Sreda v sredo prejemnica nagrade občinstva 35. grafičnega bienala Ljubljana

Ljubljana, 10. januarja - Skupina Sreda v sredo je prejemnica nagrade občinstva 35. grafičnega bienala Ljubljana. Predstavlja se z grafikami, razstavljenimi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v Gradu Tivoli, obenem je njihov atelje na Štefanovi ulici eno od prizorišč bienala. Prejemnik nagrade občinstva dobi priložnost produkcije v Grafičnem ateljeju MGLC.

Ljubljana. Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Skupina Sreda v Sredo (SVS) je bila ustanovljena leta 2019 v Ljubljani. V kletnih prostorih enega od treh Dukičevih blokov (1935) v središču Ljubljane so člani skupine Žiga Artnak, Urban Cerjak in Matic Flajs v slogu razmišljanja Do It Together odsluženo kurilnico preoblikovali v grafični atelje, kjer pretežno v tehnikah globokega tiska ustvarjajo sami ali z gosti.

V sklopu 35. grafičnega bienala Ljubljana so vsak petek med 15. in 18. uro odprli svoja vrata kot prizorišče grafičnega bienala in kot sproščeno delovišče in srečevališče hkrati. Na 17 srečanjih so gostili razne umetnike in več kot 200 obiskovalcev iz Belgije, Nemčije, Francije, Švice, Poljske, Avstralije, Slovaške, Indije, Romunije. Skupaj so ustvarili več kot 20 grafičnih del.

V sklopu zaključnih dnevov bienala bodo v petek med 15. in 18. uro na zadnjem bienalskem srečanju posebej za to priložnost pripravili razstavo del, ki so nastala v sklopu sproščenih petkovih druženj. V ateljeju so se od septembra zvrstili gostje Maja Poljanc, Hana Stupica, Farah Sara Kurnik, Marko K. Gavez, Filip Kolačkov, Jure Engelsberger, Martin Fujan, Žiga Sever, Nik Leban, Suna Srdić, Flora Omerčević in Selom Koffi Kudjie.

Grafični bienale Ljubljana podeljuje nagrade od prve edicije leta 1955, od leta 2013 tudi nagrado občinstva.

Glasovanje za nagrado občinstva 35. grafičnega bienala Ljubljana je potekalo na spletni strani bienala in se je zaključilo 5. januarja.

35. grafični bienale Ljubljana z naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa je vrata odprl 15. septembra. Osrednja razstava na več prizoriščih prikazuje dela okoli 50 umetnikov, ki zajemajo iz bazena povezav med sodobno umetnostjo in grafiko na poljih arhitekture, oblikovanja, kmetijstva in botanike. Bienale se bo sklenil 14. januarja.