Svet 21.1.2024 5:30

Stavbo znamenitega zapora v Readingu prodali izobraževalni fundaciji

London, 21. januarja - Znamenito stavbo britanskega zapora v Readingu, v katerem je kazen med drugim prestajal Oscar Wilde, zadnja leta pa jo krasi še podoba uličnega umetnika Banksyja, so po pisanju časnika The Guardian prodali izobraževalni fundaciji. Ta je za stavbo, ki je vpisana na seznam arhitekturne dediščine, odštela sedem milijonov funtov.

Ljubljana. Bodeča žica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Bodeča žica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Informacije o novem kupcu oziroma neprofitni izobraževalni fundaciji Ziran, katere ustanovitelj in direktor je na Kitajskem rojeni poslovnež, ki živi na Irskem, Channing Bi, so skope.

Ministrstvo za pravosodje, ki je sporočilo, da so stavbo prodali, je zapisalo, da so prvotni predlogi fundacije vključevali načrte za "izobraževalni center, ki bi nudil storitve lokalni skupnosti, vključno z muzejem, ki bi opisoval zgodovino zapora, in razstavnim prostorom".

Delovni zapor v Readingu so zgradili leta 1844. V stavbi so nekoč bivali srednjeveški kralji. Toda že desetletje je stavba, zgrajena na območju srednjeveškega samostana v mestu, zaprta in prazna. Leta 2013 je ministrstvo za pravosodje zapor zaprlo, od leta 2019 pa ga je vlada prodajala. Leta 2020 je stekla pobuda za izgradnjo umetniškega kompleksa na tem območju, ki jo je podprlo tudi več hollywoodskih ustvarjalcev.

Leto pozneje se je pobudi pridružil tudi umetnik Banksy, ki je izrazil podporo kreativni uporabi stavbe, s tem ko je na zunanjo steno naslikal zapornika na begu, ki se spušča po zvezanih rjuhah, obteženih s pisalnim strojem. Na prodaj je ponudil šablono, ki naj bi bila vredna deset milijonov funtov, da bi zbral potrebna sredstva.