Slovenija 17.1.2024 9:30

Z razstavo Anke Kočevar in Paola Cossija v novo izvedbo projekta Živel strip! Živela animacija!

Ljubljana, 17. januarja - V Galeriji Centra ilustracije na Stritarjevi v Ljubljani bodo ob 19. uri odprli razstavo stripov in ilustracij Anke Kočevar in Paola Cossija. Postavitev stripovskih ustvarjalcev iz Slovenije in Italije bo tudi tokrat uvod v mednarodni izobraževalno-razstavni projekt Živel strip! Živela animacija!, ki letos začenja svojo 19. izvedbo.

Osrednji del predstavitve Anke Kočevar se nanaša na njen stripovski prvenec z naslovom Zaspani Anzili, ki je nastal po predlogi istoimenske rezijanske pravljice in je konec leta 2023 izšel kot posebna izdaja revije Stripburger. Osrednji junak zgodbe je velik zaspanec, ki ga nikakor ni mogoče spraviti iz tople postelje in vsako jutro najde nov izgovor za dodaten dremež in poležavanje. Kot se izkaže na koncu pripovedi, pa spanje le ni edina zadeva, ki ga zanima.

Poleg originalnih risb in skic iz omenjenega stripa se bo Anka Kočevar na razstavi, ki bo na ogled do 28. februarja, predstavljala še z ilustracijami iz obdobja zadnjih dveh let.

Italijanski stripar Cossi bo ljubljanski publiki predstavil lik mačka z imenom Chicco; gre za dobrodušnega in nerodnega štirinožca, ki v 18. stoletju živi v Benetkah in spremlja slavnega alkimista Federica pri njegovih pustolovščinah. Kot njegov gospodar tudi Chicco obožuje vsakovrstna zelišča in nenavadne kemijske posode, s pomočjo katerih poskuša izdelati čarobne formule in eliksirje, a mu pot do cilja preprečujeta tako lastna nerodnost kot mačja neizkušenost.

Avtor bo ob tem predstavil tudi manjši izbor ilustratorskih del, nastalih v tehniki akvarela, so sporočili organizatorji iz Stripburgerja.

Anka Kočevar je leta 2009 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Središče njenega ustvarjanja sta ilustracija in animirani film, deluje pa tudi na področju umetnostne vzgoje. Ilustrira knjige, pa tudi krajša literarna dela, ki izhajajo v revijah Ciciban, Cicido in Galeb. Zaspani Anzili je njen prvi izdani stripovski album.

Cossi iz Pordenoneja je obiskoval tečaje stripa in pri različnih italijanskih založbah izdal več knjig. Prejel je Albertarellijevo nagrado za najboljšega novega avtorja pri založbi Anafi in pred tem še nagrado Primo Premio Jacovitti. Leta 2007 je njegova knjiga Medz Yeghern, il grande male (Medz Yeghern. Veliko Zlo), ki je v Franciji izšla pri založbi Dargaud, prejela nagrado Condorcet-Aron za demokracijo. Objavljal je pri različnih revijah.

Z razstavo stripovskih ustvarjalcev iz Slovenije in Italije se začenja nova sezona projekta Živel strip! Živela animacija!. Ta bo tudi v letošnji 19. izdaji obsegal natečaj za mlade ustvarjalce, več razstavnih dogodkov in delavnic. Rok za oddajo del na mednarodni natečaj, ki ga izvajajo skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona, je 14. marec. Odprt je za osnovnošolce in srednješolce iz Slovenije ter Furlanije-Julijske krajine, razstava pa jim s predstavljeni deli lahko služi kot navdih.