Svet 18.1.2024 6:00

Film Maje Weiss za uvod v Cikel slovenskega filma v Italiji

Gorica, 18. januarja - S filmom Maje Weiss Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna se bo začel Cikel slovenskega filma v Italiji. S filmom se bodo v goriškem Kinoateljeju spomnili tudi 25-letnice prve podelitve nagrade Darko Bratina, ki jo je kot prva prejela prav Maja Weiss za celovečerni dokumentarni film Cesta bratstva in enotnosti.

Letošnji cikel slovenskega filma v Italiji bo gledalcem ponudil razgiban vpogled tako v aktualno kot tudi v restavrirano slovensko filmsko produkcijo. Cikel, ki bo povezoval izraznost različnih žanrov ter gostil številne avtorje in filmske ekipe, nastaja v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Hišo filma ter uradom vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Je del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Cikel bo drevi odprl dokumentarec Maje Weiss, ki po besedah organizatorjev prinaša "čustveno potovanje skozi temne epohe zgodovine". Film usmerja pogled v čas druge svetovne vojne skozi objektiv štirih otrok, poslednjih še živečih žrtev nacističnega rasnega eksperimenta.

Leta 1942 je bilo namreč okoli 30 "rasno ustreznih" slovenskih otrok vključenih v zloglasni nacistični program Lebensborn, ki ga je zasnoval Heinrich Himmler. Večino teh otrok so oddali v posvojitev nemškim parom. Projekcije filma Zajeti v izviru - Slovenski otroci se bodo udeležili avtorica filma, producentka Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela film ter koscenaristka Nataša Konc Lorenzutti.

Na Prešernov dan, 8. februarja, bo v ciklu sledila predpremiera dokumentarnega filma o Milku Bambiču v režiji Radovana Čoka, 14. marca pa se bo predstavila Petra Seliškar s svojim zadnjim filmom Telo, za katerega je prejela nagrado vesna za najboljši dokumentarni film na Festivalu slovenskega filma, so še sporočili iz Kinoateljeja.