Na hitro prelistano 20.1.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. januarja - Pri založbi UMco je izšel roman Sama Ruglja z naslovom Samo močni preživijo, pri založbi Miš knjiga Rimana kaša Ambroža Kvartiča z ilustracijami Matije Medveda. Celjska Mohorjeva družba je izdala knjiga Pravica do sladkega avtorjev Ane Srovin Coralli in Fernanda Alonsa Tuera.

Ljubljana. Roman Samo močni preživijo avtorja Sama Ruglja. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Samo močni preživijo avtorja Sama Ruglja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z recepti Pravica do sladkega. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z recepti Pravica do sladkega.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Rimana kaša avtorja Ambroža Kvartiča. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Rimana kaša avtorja Ambroža Kvartiča.
Foto: STA

SAMO MOČNI PREŽIVIJO - POTOVANJE OČETA IN SINA PO ZDA, KI SINA POSTAVI PRED PREIZKUŠNJO

Zgodbo romana Samo močni preživijo požene srednjeletni Sebastjan, ki svojega sina Žana, ta je pravkar dopolnil 18 let, obdari z enotedenskim potepanjem po zahodnem delu ZDA. Ker Žan že dolgo živi pri mami, si je oče zamislil, da bi ob sinovi polnoletnosti skupaj okusila prvinsko odmaknjenost ameriških narodnih parkov, se udeležila rock koncerta Brucea Springsteena, ob tem pa obiskala še nekaj ključnih zgodovinskih lokacij.

Pot ju tako vodi od puščavskega območja, blizu katerega so si med drugo svetovno vojno prizadevali izdelati prvo atomsko bombo, pa do vesoljskega komandnega centra v Houstonu, iz katerega so na Luno poslali prvega človeka. Sprva brezskrbno potovanje, na katerem so pred njima samo ravna in samotna cesta ter njuni pogovori, pa se počasi začne preobračati v razkrivanje očetovih skrivnosti. Od tu ni daleč do trenutka, ko je Žan hipoma postavljen pred preizkušnjo, ki od njega zahteva vse, kar zmore, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Rugelj je knjižni založnik in urednik ter avtor knjig s področja filma in založništva, v zadnjem obdobju pa se je premaknil proti izpovednim in leposlovnim knjigam, kot so literarni potopisi Triglavske poti (2018), Na prepihu (2021) in Soncu naproti (2022), ki je prejel nagrado krilata želva za najboljši potopis, ter roman Resnica ima tvoje oči (2018), ki je bil nominiran za nagrado kresnik.

V svoje knjige pogosto vpleta osebna doživetja, ki jih skuša približati bralcu v biografskem (Delaj, teci, živi) ali leposlovnem žanru (Na dolge proge), tako pa je tudi v njegovem drugem romanu Samo močni preživijo.

RIMANA KAŠA - JEZIKOVNA TELOVADBA ALI BESEDNA KUHARIJA

V tridesetih pesmih Rimane kaše je narimano, zamešano in z nekaj ščepci humorja začinjeno vse mogoče: vedra vidra, ki vedri v vedru, oklevajoč kopalec, prestrašeni Strahec, hrust, pred katerim tudi žlice niso varne, klepetava Katra, najmočnejša žival na svetu, en cel razred otrok, prepirljiva oblačila, riba na vlaku in še kaj in še kdo.

Igrivi pesnik uživa v jezikovni telovadbi ali, bolje rečeno, besedni kuhariji, ustvarja pa z vsem mogočim - s človeškimi liki, z živalmi, rastlinami in predmeti, tako da se zagotovo za vsakogar kaj najde, tudi med podobami, ki jih je spretno nakuhal ilustrator, so zapisali pri založbi in kot priporočeno starost navedli od 6. leta dalje.

Kvartič je doktor etnologije in kulturne antropologije, raziskovalec sodobne pesemske in pripovedne folklore ter asistent za folkloristiko in primerjalno mitologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Lani je pri Mladinski knjigi izšla njegova knjiga Od imena do spomina, ki prinaša pregled preteklih in sodobnih oblik šeg in navad skozi življenje na Slovenskem.

PRAVICA DO SLADKEGA - PREPROSI RECEPTI, KI STANOVANJE SPREMENIJO V DOM

Ko se srečujemo na križiščih sveta, še posebej radi delimo kakšen dragocen biser iz svoje domovine, svojih izkušenj in spoznanj. Najlepši je občutek, ko sebi in drugim podarimo topel in "slasten" vonj po domu. Ustvarimo ga lahko v vsaki kuhinji, ne glede na to, kje na svetu se znajdemo. Tega nas v Pravici do sladkega učita Ana in Fernando, pravnica in arhitekt, Slovenka in Španec, ki živita in delata v Švici, so zapisali pri založbi.

Ana obožuje peko, ker jo ta povezuje z domovino in njeno babico, Fernando se navdušuje nad slovensko arhitekturno dediščino. V srcu svojega doma sta združila ljubezen do obojega. V času koronavirusa je tudi v Švici življenje za več mesecev obstalo in takrat je Ana skoraj vsako popoldne kaj spekla. To je zanjo ena najbolj sproščujočih aktivnosti. Za Fernanda je prijeten vonj iz kuhinje tisto, kar hišo oziroma stanovanje spremeni v dom. Kot so še zapisali pri založbi, recepti v knjigi ne vzamejo preveč časa in ne zahtevajo zelo posebnih sestavin.