Svet 19.1.2024 6:00

V Trstu se začenja letošnji filmski festival

Trst, 19. januarja - V Trstu se bo začel vsakoletni filmski festival, ki velja za vodilni italijanski festival srednje- in vzhodnoevropskega filma. Na njem po tradiciji sodelujejo tudi slovenski ustvarjalci. Za 35. izdajo so izbrali dva otvoritvena filma, prvega Ne pričakuj preveč od konca sveta Raduja Judeja bodo prikazali nocoj v gledališču Miela.

Italija, Trst. Pogled na Trst. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Trst.
Pogled na Trst.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Drugi otvoritveni film, ki ga bodo prikazali 23. januarja v gledališču Politeama Rossetti, bo Zelena meja Agnieszke Holland.

Kot so sporočili s festivala, sta dva otvoritvena dogodka priložnost, da primerno predstavijo filma, ki sta prevladovala v zadnjih nekaj mesecih lanskega leta in bila uvrščena med velike evropske filme leta vse od premiere v Locarnu in Benetkah. Film romunskega režiserja je vrtoglav esej o samem filmu in hkrati kritika cinizma sodobnega kapitalizma, medtem ko se film poljske režiserke osredotoča na tragično usodo migrantov, ki se odpravijo v Evropo.

Med sedmimi tekmovalnimi igranimi celovečerci je tudi najnovejši igrani celovečerec Janeza Burgerja Opazovanje na temo empatije med ljudmi. Film, nastal kot slovensko-hrvaško-italijansko-makedonska koprodukcija, bo doživel italijansko premiero. Svetovno premiero pa bo v Trstu med desetimi tekmovalnimi dokumentarci doživel film Maje Doroteje Prelog Cent'anni o zmagi nad smrtonosno boleznijo. Režiserka je svoj prvenec posnela v sodelovanju z Italijo, Poljsko, Srbijo in Avstrijo.

V posebni sekciji, posvečeni irskemu romanopiscu Jamesu Joyceu, ki je nekaj let prebival v Trstu, bodo predvajali dokumentarno-igrani film Martina Turka Kino Volta o kinu, ki ga je Joyce s štirimi tržaškimi podjetniki odprl v Dublinu. Režiser ga je snemal v Trstu, v njem sta nastopila tržaška igralca Danijel Malalan in Nikla Petruška Panizon.

Kot so zapisali na Slovenskem filmskem centru, so se poleg omenjenih celovečernih filmov v letošnji program uvrstili še dva kratka filma ter animirani projekt v razvoju. Med kratkimi filmi si bo občinstvo lahko ogledalo filma Kako sem se naučila obešati perilo Barbare Zemljič in Morje med nama študenta filmske režije na praški FAMU Luna Sevnika.

Izbrani projekt v razvoju bo del koprodukcijskega srečanja Ko Vzhod sreča Zahod, ki pozornost usmerja na še neuveljavljene filmske režiserke in režiserje. Žirija je med 486 prijavljenimi projekti izbrala devet celovečernih dokumentarnih filmov, devet celovečernih igranih in tri kratke animirane filme, ki si jih bo lahko ogledalo več kot 500 odločevalcev in strokovnjakov z vsega sveta. Iz Slovenije je izbrala režiserja Lea Černica s projektom Cosmonauts.

Sekcija z dolgoletno tradicijo Divje vrtnice, v kateri predstavljajo filmske ustvarjalke iz Srednje in Vzhodne Evrope, bo letos v znamenju nemškega filma. Na programu je 13 filmov prav toliko režiserk. Kot največje ime v tem delu so na festivalu omenili Margarethe von Trotta, ki bo v Trstu predstavila svoj zadnji film Ingeborg Bachmann - Potovanje v puščavo.

Festival bo 27. januarja, ko bodo podelili nagrade, sklenil nagrajenec Cannesa Interesno območje Jonathana Glazerja. V spremljevalnem delu pa bo na ogled razstava ilustratorke Samire Kentrić. Na festivalu so jo napovedali z naslovno ilustracijo za zbornik Slovenka.