Svet 22.1.2024 5:30

V Vilni odprli nov muzej o litovski judovski kulturi

Vilnius, 22. januarja - V litovski prestolnici Vilni so za obiskovalce odprli muzej, posvečen kulturi in identiteti litovskih Judov. Razstavni center, ki je del Muzeja judovske zgodovine Gaon, predstavlja zgodovino litovskih Judov, znanih tudi pod imenom Litvaki. Muzej se nahaja v stavbi nekdanje judovske gimnazije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Muzej so uradno odprli minulo sredo ob navzočnosti litovskega ministra za kulturo Simonasa Kairysa in komisarja nemške vlade za antisemitizem Felixa Kleina.

"Če pogledate zgodovinsko knjigo, so Judje običajno prikazani skozi tragedijo holokavsta, medtem ko ta muzej pripoveduje povsem drugačno zgodbo," je po pisanju tamkajšnjih medijev dejal direktor muzeja Gaon Simonas Strelcovas. Po njegovih besedah predstavlja tisto, česar ni v učbenikih: kulturo, običaje, vero, pisavo, kulinariko, igre, navade, znane osebnosti.

Muzejske razstave prikazujejo preteklost in sedanjost življenja Litvakov, poudarek pa je na vsakdanjem življenju.

Predstavljene so tudi znane osebnosti litovsko-judovskega porekla, kot sta pevec Leonard Cohen (1934-2016) in Nobelov nagrajenec za kemijo Aaron Klug (1926-2018). Eno nadstropje je posvečeno življenju in delu slikarja Rafaela Chwolesa (1913-2002).

Pred drugo svetovno vojno, med katero sta Litvo izmenično okupirali Sovjetska zveza in nacistična Nemčija, je bila Vilna znana kot Severni Jeruzalem, saj je bilo 40 odstotkov prebivalcev mesta Judov.

V času nemške okupacije med letoma 1941 in 1944 so nacisti s pomočjo lokalnih pajdašev pomorili več kot 90 odstotkov od 200.000 Judov, ki so takrat živeli v Litvi, še poroča dpa.