Slovenija 22.1.2024 14:44

V Ljubljani žalna seja mestnega sveta v spomin preminulemu igralcu Součku

Ljubljana, 22. januarja - V Veliki dvorani ljubljanske Mestne hiše je bila danes žalna seja mestnega sveta v spomin na nedavno preminulega igralca Jurija Součka. Ljubljanski podžupan Dejan Crnek je na žalni seji, ki se je začela z minuto molka, Součka med drugim označil za resnično velikega, edinstvenega in neponovljivega igralca z legendarnim glasom.

Kot je še dejal Crnek, Součkove izjemne umetniške stvaritve nikogar niso pustile ravnodušnega, njegov prispevek k slovenski umetnosti tako po obsežnosti kot tudi raznovrstnosti opusa pa je prav tako označil za neprecenljivega. Izpostavil je tudi njegovo ustvarjanje za otroke in povedal, da so ob Součkovem žlahtnem prepoznavnem glasu dobesedno odrasle cele generacije.

Součka so po besedah ljubljanskega podžupana, ki je tudi orisal Součkovo osebno in raznoliko profesionalno pot kot igralca, režiserja in pripovedovalca, odlikovali tudi izrazito karizmatična in energična osebnost, hudomušen karakter ter napreden in zvedav duh.

Souček, ki se je leta 1929 v Ljubljani rodil staršema, ki sta v Slovenijo v času takratne gospodarske krize prišla s Češke, je po podžupanovih besedah tudi ves čas delal v Ljubljani in za Ljubljano in na odru tako ali drugače premikal meje. Kot je še dodal, je njegova dragocena dediščina sestavljena iz številnih televizijskih, filmskih in radijskih vlog, za svoj neprecenljiv prispevek slovenski umetnosti pa je prejel tudi vsa najvišja priznanja, od Borštnikovega prstana leta 1994 do viktorja za življenjsko delo leta 2005, nagrade Franeta Milčinskega - Ježka za življenjsko delo leta 2018 do zlatega glasu Združenja dramskih umetnik Slovenija leto dni kasneje. Predlani je postal častni meščan Ljubljane.

Součkov duh bo skozi njegovo "ustvarjalnost, plemenitost in iskrivost (...) še dolgo živel z nami in v nas, njegov glas bo še naprej odzvanjal skozi gledališke igre, pravljice, šansone in zgodbe," je še povedal Crnek in dodal da bodo prihodnji rodovi o igralčevem življenju lahko brali tudi v avtobiografiji Glej ga Součka, ki jo je igralec dokončal v preteklem letu. Knjiga bo letos izšla pri založbi Beletrina.

Poleg družine Souček, mestnih svetnikov in aktualnih ljubljanskih podžupanov se je žalne seje udeležilo tudi nekaj vidnih obrazov slovenske kulture in politike, med njimi nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, nekdanja županja Vika Potočnik, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič ter ravnateljica ljubljanske Drame Vesna Jurca Tadel.

V ljubljanski Drami, ki ji je Souček bil zvest vso svojo gledališko kariero, bil pa je tudi med ustanovitelji Male Drame, bo 14. februarja za javnost odprta spominska slovesnost.

V ljubljanski Mestni hiši pa se je mogoče danes do 19. ure tudi vpisati v žalno knjigo. Pogrebna slovesnost bo v torek ob 14. uri na Plečnikovih Žalah.