Slovenija 24.1.2024 9:30

Čipka navdih za plesno-glasbeno premiero v Kinu Šiška

Ljubljana, 24. januarja - V Centru urbane kulture Kinu Šiška bo nocoj premierna uprizoritev predstave Čipka, prvo tkanje: Lok. V njej nastopajo štirje plesalci in glasbeniki iz Slovenije, Portugalske in Češke: Gregor Luštek, Kristyna Peldova, Kristijan Krajnčan in Eduardo Raon.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Čipka nastaja na presečišču sodobnega plesa in glasbe in temelji na soavtorstvu in nedovršnosti: nastaja postopoma, s kolektivnim vozlanjem in vezenjem vseh sodelujočih; ti v nenehno spreminjajočo se obliko avtonomno tkejo raznolike vzorce, od plesnih tehnik in tehničnega znanja do lastnega etosa in individualnega kulturnega ozadja. Postopoma se jim pridružujejo novi avtorji, ki vsakič znova posežejo v obstoječo formo - in oblika čipke se znova spremeni, so o predstavi zapisali v zavodu Exodos, ki se podpisuje pod njeno produkcijo.

Večletni projekt tako vodita načeli procesualnost in kolektivnost. Projekt veliko pomembnost pripisuje odprtemu in za spremembe dovzetnemu ustvarjalnemu procesu, ki temelji na "prepletanju in medsebojnemu oplajanju" ter oblike končnega izdelka, kot je denimo predstava, ne določa vnaprej.

Čipka, v letu 2023 zasnovan interdisciplinarni večletni projekt na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti, nosi naslov po okrasni luknjičasti tkanini iz sukanca, sicer pomembnem delu kulturne dediščine številnih svetovnih držav, tudi Slovenije. Navdihuje ga kompleksna kulturna zgodovina čipke, predvsem pa njen nesnovni in nevidni vidik: vsak čipkarski izdelek namreč odseva razvojno pot ne le svoje, temveč številnih drugih čipkarskih tehnik, v njem se vije zgodovina vplivov in izmenjav neštetih vzorcev in oblik, vanj so vtkani ustvarjalnost njegovih mnogoterih izdelovalcev ter raznovrstni pomeni.

Poleg zgoraj omenjenih štirih nastopajočih, ki so tudi soavtorji predstave, se pod oblikovanje luči in fotografijo podpisuje Borut Bučinel, pod koprodukcijo predstave pa Pekinpah in Kino Šiška. Partnerji projekta Čipka so inštitut ELIAS 2069, Dijaški dom Ivana Cankarja Ljubljana in Antistatic Festival iz Bolgarije.

Današnji premieri v četrtek sledi še ponovitev.