Slovenija 27.1.2024 9:00

Pretekla življenja lani najbolj gledan film v Kinodvoru

Ljubljana, 27. januarja - Film Celine Song Pretekla življenja je bil lani najbolj gledan film ljubljanskega Kinodvora. Zabeležili so kar 3873 gledalcev. Sledi Tar Todda Fielda s skoraj 3700 gledalci. Filme Po soncu, Oppenheimer, Milosti polni in Trikotnik žalosti pa si je ogledalo več kot 2500 gledalcev, so sporočili iz Kinodvora.

Ljubljana, Kinodvor. Kinodvor. Foto: Matic Hrabar/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinodvor.
Kinodvor.
Foto: Matic Hrabar/STA
Arhiv STA

V letu, ko je mestni kino obeleževal stoletnico kina na Kolodvorski, dvajsetletnico art kina in petnajst let Javnega zavoda Kinodvor, in prvem letu povsem brez protikoronskih ukrepov, so v ljubljanskem mestnem kinu tudi zabeležil zelo dober obisk. Skupno so namreč našteli skoraj 126.000 obiskovalcev.

Rekordno število obiskovalcev so v Kinodvoru zabeležili sicer leta 2019. Takrat je ljubljanski mestni kino obiskalo 134.052 gledalcev. Leta 2022, ko so bili protikoronski ukrepi v veljavi še do sredine aprila, pa 109.865 obiskovalcev, so pojasnili za STA.

Kot so še sporočili iz Kinodvora, so lani na 1990 projekcijah našteli 125.913 obiskovalcev, vključno s programom za mlada občinstva s filmsko vzgojo, za katerega je bilo to najbolj obiskano leto doslej.

Lansko let je bilo izjemno tudi za slovenski film, saj so v Kinodvoru na 275 projekcijah prikazali 49 filmov in filmskih sklopov, kar si je ogledalo 14.348 obiskovalcev.

Sicer so lani našteli več kot dva tisoč ogledov filmov iz šolskega programa in programa Filmskih srečanj ob kavi na platformi videa na zahtevo. Projekcije na prostem Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu pa je po naših ocenah obiskalo približno 5600 ljudi.

Program za mlada občinstva s filmsko vzgojo, ki ga sestavljajo družinski program Kinobalon, Kinotrip - mladi za mlade in Kinodvorov šolski program, je v lanskem letu obiskalo 39.987 gledalcev na 531 projekcijah, od tega 14.746 v Kinobalonovem rednem programu, 25.241 otrok in mladih pa na 247 projekcijah v okviru šolskega programa. Poleg tega si je na 28 spletnih šolskih projekcijah filme ogledalo 2024 mladih, v Kinotripovem rednem programu s festivalom pa smo našteli 1403 mlade gledalce.

Dodatno si je v projektu Film in duševno zdravje izbrani program filmov prek spleta ali v sodelujočih kinematografih ogledalo več kot 9000 učencev po vsej Sloveniji. Projekt izvaja Kinodvor s podporo Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na Filmu pod zvezdami, ki ga Kinodvor pripravlja v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom, so lani zabeležili drugačen rekord: zaradi slabih vremenskih pogojev so morali odpovedati največ projekcij doslej. Kljub temu, da so jih izvedli le polovico, so našteli 11.219 obiskovalcev. V primerjavi s prejšnjimi leti to v povprečju pomeni večji obisk posameznih projekcij.

V letu obletnic so v Kinodvoru tudi zasnovali novo programsko sekcijo Ponedeljki, ki je namenjena (ponovnemu) odkrivanju in potovanju po bogati filmski krajini. Letos pa nadaljujejo z nizom projekcij filmov, ki obeležujejo stoletnico kina na Kolodvorski. Med drugim bomo vsak mesec prikazali delo enega od legendarnih režiserjev, igralcev in filmskih osebnosti, ki bi letos dopolnili sto let, so še sporočili iz Kinodvora.