Slovenija 26.1.2024 9:00

V Bežigrajski galeriji 2 razstava del Franceta Miheliča

Ljubljana, 26. januarja - V Bežigrajski galeriji 2 bodo drevi odprli razstavo del Franceta Miheliča. Naslovili so jo Nekoč, predstavila bo likovni opus z motivom kurenta in fantastičnega v risbi, sliki in grafiki iz zbirk Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, Loškega muzeja Škofja Loka in iz zasebnih zbirk.

Pivka, Hiša kulture. Kip kurenta gleda grafiko Mrtvi Kurent Franceta Miheliča. Foto: Eva Horvat/STA Arhiv STA

Pivka, Hiša kulture.
Kip kurenta gleda grafiko Mrtvi Kurent Franceta Miheliča.
Foto: Eva Horvat/STA
Arhiv STA

Kot je ob razstavi zapisal kustos Miloš Bašin, je za večino Miheličevih likovnih del značilno brezkončno nakazovanje prostora. V njih so poustvarjena dramatična stanja iz umetnikovega življenja, ki povečini izhajajo iz njegovih spominov in želja. To so likovne stvaritve, ki nas vpeljejo v fantastične likovne svetove. Dela preveva videz minevanja in umetnikova želja po neprestanih potovanjih skozi številne oblike in njihova preoblikovanja.

Umetnik se po kustosovih besedah do potankosti ukvarja z oblikami stvari. Nazorno poustvarja njihov bistven videz, ki je hkrati povsem njegov zaradi avtentične stilizacije. Navidezen prostor v drugem planu podob je tako vedno razprt in odprt ter tako usmerjen v brezkončnost in brezčasovnost.

Pri ciklusih risb predstavljajo večji del upodobitve prizorov z bitji, podobnimi nočnim žuželkam, obličji podobnimi človeškim, upodobitve kurentov ter ženskih figur. Metamorfoze med upodabljanjem človeškega, živalskega in rastlinskega sveta so umetnikova spominska vez na dogajanje in njegovo odzivanje na doživetja in videnja iz njegovega celotnega življenja, je ob razstavi še zapisal Bašin.

Na ogled bodo tudi skice in fotografije iz predstave Sinja ptica Mauricea Maeterlincka, ki jo je Lutkovno gledališče Ljubljana uprizorilo leta 1964 v režiji Jožeta Pengova, za likovno zasnovo je poskrbel Mihelič.

Mihelič (1907-1998) se je rodil v Virmašah pri Škofji Loki. Obiskoval je učiteljišče v Ljubljani, prav tam je obiskoval tudi zasebno risarsko šolo Probuda, kjer sta bila pedagoga Matej Sternen in Mirko ŠubIc. Študiral je na Likovni akademiji v Zagrebu, po zaključku študija je bil učitelj likovnega pouka v Kruševcu v Srbiji in kasneje na gimnaziji na Ptuju. Od leta 1945 do upokojitve je bil profesor na Likovni akademiji v Ljubljani. Kot rektor jo je vodil dva mandata, pridobil je tudi naziv zaslužnega profesorja. Od leta 1965 je bil član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Za svoje ustvarjanje prejel več priznanj in nagrad doma in v tujini. Umrl je v Ljubljani.

Ustvarjal je risbe, ilustracije, slike, grafike, tapiserije, lutke ter scenografije za gledališke in lutkovne predstave. Bil je tudi organizator in pobudnik likovnega življenja.

Njegove risbe in grafike so shranjene v Miheličevi galeriji na Ptuju, zbirka njegovih grafik in slik se nahaja tudi v stalni zbirki v galeriji Kašča v Škofji Loki, njegova dela so še v številnih zbirkah galerij in muzejev doma in po svetu.

Razstava v Bežigrajski galeriji 2 bo na ogled do 20. marca.