Slovenija 26.1.2024 9:28

V novem ciklu kinoteke se kot prva predstavlja hrvaška filmska dediščina

Ljubljana, 26. januarja - V Slovenski kinoteki bo drevi prvi večer novega rednega mesečnega cikla Sezona klasičnih filmov, v okviru katerega bodo predstavljali digitizirano filmsko dediščino iz arhivov evropskih kinotek in filmskih muzejev. Kot prve so v goste povabili hrvaške kolege, ki bodo predstavili štiri digitizirane celovečerce in tri kratke filme.

Cikel bo odprl trojček duhovitih izobraževalnih kratkih filmov inovativnega in cenzuriranega režiserja Nikše Fulgosija (1919-1996) - Pazi se kozarčka!, Tovarištvo na cesti in Nevarne igre (1963) - ki vsebuje različne žanrske klišeje, kaskaderske točke, flashbacke in ironične dialoge za posredovanje vzgojnega sporočila na nepozaben način.

Kot so spomnili v kinoteki, je Fulgosijev edini celovečerec Mala Jole iz leta 1955, anarhistična, protofeministična komedija o mladi kapitanki ribiške ladje, edini hrvaški film, katerega produkcijo so cenzorji ustavili že pred zaključkom snemanja, njegovo provokativno trinajstdelno izobraževalno televizijsko serijo o spolnosti pa so leta 1978 po dveh epizodah umaknili s programa.

Projekcijo bo uvedel Vjeran Pavlinić iz hrvaške kinoteke, ki bo predstavil program in politiko digitiziranja na Hrvaškem.

Kratkim filmom bo sledila akcijska drama in film katastrofe H-8 Nikole Tanhoferja iz leta 1958 o usodi potnikov avtobusa ob trku s tovornjakom na avtocesti Zagreb-Beograd. Film je na puljskem festivalu prejel nagrade za najboljši film, scenarij, režijo, epizodno moško vlogo (Antun Vrdoljak) in epizodno žensko vlogo (Mia Oremović) ter nagrado občinstva.

V soboto bosta na ogled filma režiserja Krešimirja Golika (1922-1996), ob 18. uri športna komedija Modri 9 (1950) o spopadu individualnega in kolektivnega v nogometni igri, ob 20. uri pa celovečerec Kdor poje, zlo ne misli (1970) z vodvilskimi zapleti v domu zagrebške malomeščanske družine leta 1935.

Cikel bo v nedeljo sklenil mladinski film Skrivnost starega podstrešja Vladimirja Tadeja iz leta 1984 o dveh dečkih iz Zagreba in Prage, ki odkrijeta pozabljen izum nenavadnega antigravitacijskega topa, za katerega se začnejo zanimati mednarodni vohuni.

Kot so še zapisali v kinoteki, je Sezona klasičnih filmov serija filmskih projekcij in spremljevalnih dejavnosti, ki potekajo po vsej Evropi. Zasnovana je bila na pobudo Združenja evropskih kinotek (ACE), podpira jo evropski program Ustvarjalna Evropa - MEDIA. Z njo želijo pritegniti mlajša občinstva k skupni filmski kulturni dediščini ter ozaveščati javnost o delu evropskih filmskih arhivov in pomenu ohranjanja filma. Pri projekcijah gre večinoma za premiere digitalno restavriranih filmov, nekatere pa vključujejo tudi spremljavo v živo in interaktivne izobraževalne dogodke.

V Slovenski kinoteki bodo v naslednjih mesecih predvajali še digitizirane filme iz Madžarske, Češke, Italije, Francije in drugih evropskih držav.