Svet 26.1.2024 10:41

Klimtova dolgo let izgubljena Gospodična Lieser aprila na dunajski dražbi

Dunaj, 26. januarja - Dunajska avkcijska hiša im Kinsky bo na dražbi 24. aprila prodala sliko Gustava Klimta Gospodična Lieser. Barvit tričetrtinski portret iz leta 1917 je bil desetletja v neznani zasebni lasti. Strokovna javnost ga je doslej poznala le po črno-beli fotografiji. Njena vrednost je ocenjena med 30 in 50 milijoni evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Italija, Rim. Portret umetnika Gustava Klimta. Foto: ANSA/STA Arhiv: ANSA/STA

Italija, Rim.
Portret umetnika Gustava Klimta.
Foto: ANSA/STA
Arhiv: ANSA/STA

Gospodična Lieser z originalnim naslovom Bildnis Fräulein Lieser sodi med poznega dela svetovno znanega vodilnega umetnika dunajske secesije Gustava Klimta (1862-1918). Direktor dunajske avkcijske hiše Michael Kovacek je vrednost slike ocenil na 30 do 50 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slika velikosti 140 x 80 centimetrov prikazuje mlado žensko na rdečem ozadju. Okoli ramen je ovita v ogrinjalo, bogato okrašeno s cvetjem. "Koloristična paleta je primer Klimtovega poznega dela," je povedala predstavnica avkcijske hiše, vodja oddelka za klasični modernizem Claudia Mörth-Gasser.

Na sliki je prikazana članica družine industrialcev Lieser, ki so jo v času nacizma preganjali zaradi judovskega rodu. Natančna usoda slike med letoma 1925 in 1960 ni znana. Kljub poglobljenim raziskavam doslej niso našli nobenih dokazov, da je bila v preteklosti pridobljena na nezakonit način. Avkcijski katalog namreč navaja, da "ni nobenega dokaza, da je bilo delo pred ali med drugo svetovno vojno izropano, ukradeno ali kako drugače nezakonito odvzeto."

Sedanji lastniki so sliko podedovali pred približno dvema letoma od daljnih sorodnikov. Od sredine 60. let minulega stoletja je slika visela v dnevni sobi vile v bližini Dunaja.

Da portret Gospodične Liese ni na dražbi v Londonu ali New Yorku, ampak ga draži veliko manjša dunajska avkcijska hiša im Kinsky, je zasluga dolgoletnih izkušenj s Klimtovimi deli in strokovnosti pri obravnavi umetnin, ki so jih zasegli ali zaplenili v času nacizma, so še navedli pri dunajski avkcijski hiši.

Klimtovi portreti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer le redko pridejo na trg.

Klimtovo Damo s pahljačo so junija lani v Londonu prodali za 74 milijonov britanskih funtov, kar je postal nov evropski rekord na dražbah umetnin. Za prejšnji dražbeni rekord za umetniško delo, prodano v Evropi, je veljalo delo Alberta Giacomettija z naslovom Hodec I. Februarja 2010 so ga prodali za 65 milijonov britanskih funtov.

Preden bodo Gospodično Lieser 24. aprila v imenu sedanjih lastnikov (podrobnosti o njih javnosti niso znane) dali na dražbo, bo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA približno dva tedna pred dražbo na ogled javnosti v prostorih dunajske avkcijske hiše im Kinsky. Poleg tega so predstavitve slike načrtovane tudi na več lokacijah v Evropi in jugovzhodni Aziji, med drugim v Nemčiji, Švici, Veliki Britaniji in Hongkongu.

V strokovnih krogih je doslej veljala domneva, da je Klimt na sliki upodobil osemnajstletno Constance Margarethe Lieser, hčer Adolfa Lieserja. Brata Adolf in Justus Lieser sta bila med vodilnimi avstro-ogrskimi industrialci. Raziskava avkcijske hiše je sicer razkrila še eno možnost, naročnica bi lahko bila Adolfova svakinja Henriette Amalie Lieser-Landau, pogosto imenovana Lilly, ki se je leta 1905 ločila od Justusa Lieserja. Portretirana Gospodična Lieser bi lahko bila tudi ena od dveh Lillynih hčera. "Nekatere stvari so tu še nejasne," je za APA povedal eden od vodilnih predstavnikov avkcijske hiše Ernst Ploil.