Svet 30.1.2024 6:00

Spregledane junakinje Mankice Kranjec na ogled tudi v Evropskem parlamentu

Bruselj/Ljubljana, 30. januarja - V Evropskem parlamentu bodo danes odprli gostujočo fotografsko razstavo Mankice Kranjec Spregledane, ki v ospredje postavlja pogosto spregledane in neopažene resnične junakinje našega časa. Na fotografski razstavi so predstavljene navdihujoče zgodbe portretirank iz zakulisja družbe.

Belgija, Bruselj. Stavba Evropskega parlamenta Paul-Henri Spaak v Bruslju. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Stavba Evropskega parlamenta Paul-Henri Spaak v Bruslju.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Resnične junakinje našega časa niso samo medicinske sestre, dostavljalke hrane, trgovke, učiteljice in poštarke, temveč tudi gasilke, čistilke, delavke v proizvodnji in mnoge druge, ki pogosto ostajajo prezrte. Gre za ženske, ki skrbijo, da se svet v mirnem času ne ustavi, v času krize pa ne zlomi, meni avtorica sama.

S posnetimi dokumentarnimi portretnimi fotografijami in kratkimi izseki zapisov intervjujev, ki jih je Kranjec posnela v njihovem domačem okolju, avtorica prikazuje prepletanje in prekrivanje številnih vlog, ki jih delavke imajo.

Tematika, ki jo avtorica obravnava, na najboljši možni način časti ženske različnih starosti ter verskih in socialnih ozadij, v razpravo, ki jo odpira s tem projektom, pa subtilno poskuša vpeljati razmišljanje o večplastnih, a izjemno pomembnih izzivih širše družbe. Njena fotografska pripoved je močna, aktualna in univerzalna, s svojim delom pa Kranjec ves čas opozarja na konstantno poglabljanje spolne in druge neenakosti.

Ker fotografinja sledi ideji plastenja vlog, je kot osrednji medij izbrala sodobno tehniko lentikularnega tiska, ki omogoča prelivanje podob, ki prehajajo druga v drugo, kar ustvarja občutek večplastnosti.

Razstava, ki v Evropski parlament prihaja na povabilo Milana Brgleza, bo v hramu evropske demokracije na ogled do 2. februarja. Osrednji nagovor na današnjem uradnem odprtju razstave ob 13. uri bo imela podpredsednica Evropskega parlamenta, pristojna za enakost spolov Evelyn Regner.

Predstavitev Spregledanih v Evropskem parlamentu med drugim izpostavlja zavezanost Slovenije k spodbujanju razumevanja številnih družbenih izzivov. Skozi močno sporočilo in vrhunsko vizualno predstavitev fotografij se Slovenija postavlja v vlogo ne samo ustvarjalne, temveč tudi angažirane države, ki si prizadeva za pozitivne družbene spremembe.

Razstava namreč odpira vrata dialoga o pomembnosti enakosti spolov in priznanja t.i. nevidnega dela, ki ga ženske opravljajo v različnih sektorjih, in spodbuja k razmisleku o percepciji (nevidne) hierarhije spolov in razdeljevanju vlog v družbi (in službi), pa so navedli v pisarni evropskega poslanca Brgleza v Sloveniji.