Slovenija 2.2.2024 8:22

S premiero predstave Bodočnost začetek festivala Ruta

Ljubljana, 2. februarja - V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo zvečer premierno uprizorili predstavo Bodočnost, ki sta jo zasnovala igralec Gregor Zorc in režiser Žiga Divjak. Koprodukcija z Beogradskim dramskim pozorištem bo odprla letošnjo ljubljansko izdajo potujočega festivala Ruta, v katerem je združenih šest gledališč iz nekdanje skupne države.

Predstava Bodočnost brez besed govori o možnostih in nezmožnostih bivanja človeka kot nebogljenega, a tudi vase zagledanega bitja in drugih bitij na planetu. Je nadaljevanje poskusa, kako osmisliti delovanje v času okoljske in mogoče še kakšne druge krize na nekoliko drugačen, zanj bolj poetičen način, je na novinarski predstavitvi povedal režiser.

Projekt je podpisal v soavtorstvu z Zorcem, tudi dramaturgom in nastopajočim v predstavi. Nastal je iz njunih razmišljanj o tem, kako bi gledalec lahko neko predstavo gledal neobremenjeno. Na oder sta tako poskušala prenesti vse plasti, ki so se izkristalizirale iz opisov določenih situacij.

V uprizoritvi igrajo še Bernarda Oman, Lara Wolf k.g., Lotos Vincenc Šparovec, Gregor Gruden, Iztok Drabik Jug k.g., Milena Vasić, Jana Bjelica, Marija Pikić, Milan Kolak, Stefan Starčević in Milan Zarić.

S premiero, ki bo ob 19. uri na velikem odru MGL, se bo začel festival Ruta, v katerega se je povezalo šest gledališč z območja nekdanje Jugoslavije. Zavezo o sodelovanju so podpisala leta 2019, potujoči festival pa v vsakem od gledališč v enem tednu prikaže vsaj šest predstav iz vseh gledališč.

Kot je na sredini novinarski konferenci povedala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor, v času festivala gostijo okrog 300 ustvarjalcev, tudi iz tehničnih in podpornih služb. Predstave v posamičnem mestu odigrajo pred približno 2000 gledalci.

Na festivalu v Ljubljani, ki bo potekal do 7. februarja, bo dramsko gledališče iz Beograda nastopilo s predstavo Zlagano življenje odraslih, ki jo je po romanu Elene Ferrante režiral Sebastijan Horvat, Gradsko pozorište Podgorica s predstavo Dragane Tripković Mislim, da se morava pogovoriti v režiji Danila Marunovića, Kazalište Ulysses s Shakespearovim Othellom v režiji Oksane Dmitrieve, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva s predstavo Oče Floriana Zellerja v režiji Dina Mustafića in Dramski teatar Skopje s predstavo Podjetje v režiji Nele Vitošević.

Predstavam na velikem odru bodo sledili pogovori z ustvarjalci, ki jih bo vodila dramaturginja Petra Pogorevc. Na program festivala, katerega častni pokrovitelj je ljubljanski župan Zoran Janković, ki ga bo tudi odprl, pa so dodali še dve predstavi MGL na Mali sceni: monodramo Karin Komljanec in Nebojše Pop-Tasića Meduza ter gledališki dokumentarec Lotosa Vincenca Šparovca Človek v morju.