Svet 2.2.2024 10:13

Znani člani žirije glavnega tekmovalnega programa Berlinala

Berlin, 2. februarja - Znani so člani žirije glavnega tekmovalnega programa 74. mednarodnega filmskega festivala v Berlinu, ki bo odločala o dobitniku zlatega in srebrnih medvedov. Žiriji predseduje kenijska igralka Lupita Nyong'o, v njej je še šest članov.

Nemčija, Berlin. Filmski festival Berlinale. Foto: Alenka Vesenjak/STA Arhiv STA

Nemčija, Berlin.
Filmski festival Berlinale.
Foto: Alenka Vesenjak/STA
Arhiv STA

Žirijo sestavljajo še ameriški režiser in igralec Brady Corbet, režiserka, producentka, scenaristka in igralka iz Hongkonga Ann Hui, nemški režiser Christian Petzold, španski režiser Albert Serra, italijanska igralka Jasmine Trinca in ukrajinska literatka Oksana Zabužko, je razvidno s spletne strani Berlinala.

Na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu se bo v glavnem tekmovalnem programu za medvede potegovalo 20 filmov, med njimi dva prvenca in dva dokumentarca. Zastopane so produkcije iz 30 držav, 19 filmov bo na festivalu doživelo svetovno premiero.

Festival bo odprl film Small Things Like These, ki ga je posnel režiser Tim Mielants v irsko-belgijski produkciji. Film temelji na knjigi večkrat nagrajene irske pisateljice Claire Keegan in razkriva resnice o irskih magdalenskih pralnicah v prejšnjem stoletju. Film je del glavnega tekmovalnega programa.

Letošnji Berlinale bo potekal od 15. do 25. februarja. Častnega zlatega medveda za življenjsko delo bo prejel ameriški režiser, producent in scenarist Martin Scorsese.