Slovenija 3.2.2024 9:00

V CD prva izvedba Glasbe za 18 glasbenikov Steva Reicha

Ljubljana, 3. februarja - V Cankarjevem domu bodo nocoj prvič v Sloveniji izvedli enourno skladbo Glasba za 18 glasbenikov predstavnika glasbenega minimalizma Steva Reicha. Delo iz leta 1976 velja za enega od mejnikov glasbe 20. stoletja ter za enega najbolj priljubljenih del tega ameriškega skladatelja. Izvedba je povezala tri glasbene ustanove s plesno skupino Fourklor.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Glasba za 18 glasbenikov je verjetno najbolj znano delo Reicha, ki velja za enega od pionirjev minimalistične glasbe. Kot so zapisali v Cankarjevem domu (CD), je, navdihnjen z zahodnoafriško glasbo in indonezijskim gamelanom, v tej skladbi ustvaril mikrokozmos ritmičnih zvokov in ponavljajočih se vzorcev.

Delo je zasnovano kot cikel 11 akordov, ki jih skladatelj uvodoma predstavi, nato pa iz njih zgradi 11 odsekov oziroma kratkih kompozicij, ki se na koncu prelijejo v povzetek začetka. Skladba, ki so jo krstno izvedli leta 1976 na Manhattnu, je vplivala na celo generacijo mladih skladateljev in pop glasbenikov.

Pripisali so ji tudi, da je pripomogla k utrditvi glasbenega minimalizma, ki so ga sprva dojemali kot obliko eksperimentalne glasbe. V tradiciji zahodne glasbe so za začetnike tega pristopa h glasbi, v katerem se ob nenehnih repeticijah zgodijo le drobne spremembe, iz tega tudi ime minimalizem, poleg Reicha obveljali še La Monte Young, Terry Riley in Philip Glass ter kasneje John Adams, vsi iz ZDA.

V Sloveniji bodo skladbo prvič izvedli združen ansambel Akademije za glasbo Ljubljana, Visoke šole za glasbo München in Umetniške univerze Gradec ter plesalci plesne skupine Fourklor in koreograf Branko Potočan. Koncert je del cikla Zvokotok v CD in 2. Dnevov sodobne glasbe Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Pred tem bo na sporedu še prvi del skladbe Drumming za štiri pare uglašenih bongosov, ki jo je skladatelj prav tako napisal pod vplivom obiska Zahodne Afrike. Reich, sprva tolkalec, se je za glasbo Zahodne Afrike zanimal že kot študent ter je ob študiju na Univerzi v Gani spoznal glasbeno prakso plemena Ewe. Njegovo več kot uro dolgo tolkalsko skladbo Drumming, sestavljeno iz štirih delov z različnimi instrumentacijami, so krstno izvedli leta 1971 v muzeju MoMA v New Yorku.