Svet 3.2.2024 5:30

V Bodeju otvoritvena slovesnost EPK

Bode, 3. februarja - V norveškem Bodeju bo danes otvoritvena slovesnost Evropske prestolnice kulture (EPK). Organizatorji napovedujejo celodnevno dogajanje, ki se bo pričelo ob 10. uri in bo potekalo na različnih prizoriščih po mestu.

Bode je prva EPK severno od arktičnega kroga. Z več kot tisoč dogodki v okviru EPK 2024 želita mesto in okoliška regija Nordland Evropi pokazati, da nimata samo osupljive arktične narave, ampak tudi privlačno kulturo.

Organizatorji po poročanju nemške tiskovne agencije dpa upajo, da bo njihov program EPK 2024, ki so ga označili za najdaljšo zabavo na svetu, letos na sever Norveške privabil več kot 500.000 obiskovalcev.

Bode 2024 velja za največji kulturni projekt, ki se bo zgodil na severu Norveške. V skladu s skandinavsko osveščenostjo mesto želi postati tudi najbolj trajnostna EPK doslej. V tem duhu bodo marca pripravili najbolj trajnostni koncert na svetu, ki so ga poimenovali Pure Music.

Rdeča nit programa so tudi Samiji, staroselsko ljudstvu v regiji, kar se bo odražalo tako na otvoritveni slovesnosti kot tudi prvi teden v februarju, ko je na programu več dogodkov tako za odrasle kot za otroke, vključno z nacionalnim dnevom Samijev. Tega vsako leto obeležujejo 6. februarja predvsem na Norveškem, Finskem, Švedskem in v Rusiji.

Velik dogodek na prostem je na programu tudi za poletni solsticij. Poimenovali so ga Midsummer madness, v okviru katerega bo mogoče 22. junija občudovati polnočno sonce. Ko bodo dnevi spet temnejši, bodo novembra in decembra v Nordlandu pripravili še prvi festival svetlobe.

Bode je letos ena od treh EPK; družbo mu delata še avstrijski Bad Ischl in estonski Tartu.