Svet 3.2.2024 11:31

Na Poetry Expo 2024 sodeluje več kot 90 organizacij

Ljubljana, 3. februarja - Svetovni digitalni sejem poezije, ki ga organizira evropska platforma Versopolis in je v celoti posvečen poeziji, človeški ustvarjalnosti in literaturi, je ponovno odprl svoja vrata. Na letošnjem Poetry Expo sodeluje več kot 90 organizacij, so danes sporočili iz Beletrininega mednarodnega projekta evropske pesniške platforme Versopolis.

Letošnji Poetry Expo, ki poteka pod sloganom Versing Futures: Unraveling Unity Through Poetry (Kovanje verzov prihodnosti: Razpletanje enotnosti skozi poezijo), bo gostil dogodke in projekte več kot 90 organizacij, festivalov in posameznikov, ki predstavljajo pesniške dosežke različnih narodov, kultur in jezikov.

"Na Poetry Expo 2024 si prizadevamo ustvariti prostor, ki spodbuja svobodno izražanje, deli skupne in individualne dosežke v kulturi in literaturi ter odpira dialog o ključnih globalnih vprašanjih. Naših na novo izbranih pet osrednjih tem se bo osredotočalo na podteme, kot so podnebna kriza in poezija, tehnološke inovacije v literaturi, pripovedi o duševnem zdravju v poeziji, literatura kot orodje za socialno enakost ter globalna enotnost in kolektivne prihodnosti," je povedal koordinator platforme Versopolis Aljaž Koprivnikar.

Otvoritveni dogodek je letos potekal v obliki podcasta, v katerem so sodelovali kustosa in organizatorja obeh sezon festivala Marko Pogačar in Pep Olona ter moderator Versopolisovega podkasta Mitja Drab.

Namen Poetry Expo je navdihniti družbene spremembe in spodbujati potencial literature in umetnosti za reševanje perečih vprašanj našega časa, kot so podnebna kriza, tehnološki napredek, duševno zdravje in družbene neenakosti.