Na hitro prelistano 10.2.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. februarja - Pri Založbi UMco je izšla knjiga O izražanju čustev pri ljudeh in živalih Charlesa Darwina, Založba ZRC je izdala knjigo Zakulisje evropskih projektov avtorja Gregorja Cerinška. Mladinska knjiga je izdala knjigo Deset razlogov, da takoj ukinete račune na družbenih medijih avtorja Jarona Lanierja.

Ljubljana. Založba ZRC je izdala knjigo Zakulisje evropskih projektov avtorja Gregorja Cerinška. Foto: STA

Ljubljana.
Založba ZRC je izdala knjigo Zakulisje evropskih projektov avtorja Gregorja Cerinška.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinska knjiga je izdala knjigo Deset razlogov, da takoj ukinete račune na družbenih medijih avtorja Jarona Lanierja. Foto:STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga je izdala knjigo Deset razlogov, da takoj ukinete račune na družbenih medijih avtorja Jarona Lanierja.
Foto:STA

Ljubljana. Pri Založbi UMco je izšla knjiga O izražanju čustev pri ljudeh in živalih Charlesa Darwina. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Založbi UMco je izšla knjiga O izražanju čustev pri ljudeh in živalih Charlesa Darwina.
Foto: STA

O IZRAŽANJU ČUSTEV PRI LJUDEH IN ŽIVALIH - PIONIRSKO DELO S PODROČJA PSIHOLOGIJE

Knjiga O izražanju čustev pri ljudeh in živalih je bila sprva mišljena le kot poglavje v Poreklu človeka, a je bila kasneje preoblikovana v samostojno delo in postala Darwinovo tretje temeljno delo evolucijske teorije. V njej obravnava biološke vidike človeškega čustvovanja, s čimer je vzbudil precejšnje zanimanje strokovne in splošne javnosti. Pred Darwinom je človeško čustveno življenje v zahodni filozofski kategoriji uma in telesa namreč povzročalo številne težave.

Darwinov biološki pristop povezuje čustva z njihovim izvorom v vedenju živali, ob tem pa podaja številne primere, kot so povzdigovanje obrvi v trenutkih presenečenja, škrtanje z zobmi v besu ali pa zardevanje ob občutkih sramu, medtem pa kulturnim dejavnikom pripisuje le stransko vlogo. S knjigo O izražanju čustev pri ljudeh in živalih, ki velja za avtorjevo "spregledano mojstrovino", je Darwin pokazal moč svojih teorij za razlago izvora naših najbolj cenjenih lastnosti: morale in intelekta, so o knjigi zapisali pri založbi. Prevod podpisuje Samo Kuščer.

Slovenski prevod knjige O izražanju čustev pri ljudeh in živalih je izšel ob 150-letnici prve izdaje.

Darwin (1809-1882), eden največjih naravoslovcev vseh časov, je razvil in predstavil evolucijsko teorijo, ki temelji na predpostavki, da so se vsa živa bitja razvila iz skupnega prednika. Na osnovi svojih opažanj je dognal tudi glavni mehanizem evolucije: to je naravni izbor, s katerim postajajo iz generacije v generacijo pogostejše tiste dedne lastnosti organizmov, ki jim dajejo večjo možnost za preživetje in razmnoževanje. Svoja dognanja je opisal v knjigah Dnevnik raziskovanj in O nastanku vrst, ki jo je nadgradil še z monumentalnim delom Poreklo človeka, ki pomeni vrh njegovega raziskovanja, saj je z njim svojo evolucijsko teorijo razširil na človeka.

ZAKULISJE EVROPSKIH PROJEKTOV - RAZKRIVANJE TIHIH DOGOVOROV IN NEPISANIH PRAVIL

Knjiga odgrne zastor in razkrije nevidne projektne prakse, tihe dogovore, nepisana pravila, nenavadne obrede in skrivnostno projektno govorico. Z novega zornega kota prikaže dinamiko v projektni "družini" in predstavi načine sodelovanja in vodenja, ki pripomorejo k uspehu ali neuspehu raziskovalno-razvojnih projektov, so zapisali pri založbi.

Ob branju bodo nekateri kritično razmislili o lastnih in tujih projektnih praksah, drugi se bodo morda počutili razkrinkani, tretji pa bodo zgolj odmahnili z roko, češ da je pa njihov projekt drugačen, boljši. V vsakem primeru pa bo knjiga bralke in bralce popeljala v projektno zakulisje in jim predstavila dejavnosti, o katerih se običajno javno ne razpravlja, a dejansko bistveno vplivajo na pridobivanje projektov ter vplivajo na njihov potek.

Morda najpomembneje pa je, da avtor te knjige nima zgolj antropološkega uvida v obravnavano temo, temveč je tudi sam projektni menedžer z dolgoletnimi izkušnjami s pridobivanjem in vodenjem projektov. Knjiga tako združuje teorijo in prakso, uporabna pa je tako za tiste, ki želijo poglobiti akademsko znanje, kot one, ki jih zanima, kako osvojiti projekt na razpisu in ga nato pripeljati do srečnega konca, so dodali.

DESET RAZLOGOV, DA TAKOJ UKINETE RAČUNE NA DRUŽBENIH MEDIJIH - O VPLIVU DRUŽBENIH MEDIJEV NA LJUDI

Jaron Lanier, svetovno znan znanstvenik, ki nas je prvi opozoril na nevarnosti družbenih medijev, v svoji knjigi s pomočjo svojega strokovnega znanja obrazloži, kako delujejo družbeni mediji in zakaj so strupeni učinki socialnih omrežij v samem jedru njihovega načrta, ter z desetimi preprostimi argumenti pojasni, zakaj osvoboditev od njihovega vpliva preobrazi vaše življenje in svet na bolje. Kaj naj storimo, če smo v resnici nesrečni, zasvojeni z iluzijo "povezanosti" in pod nenehnim nadzorom tistih, ki z manipulacijo spreminjajo naše vedenje ter skrivaj izkoriščajo naše podatke?

"Če pri udeležbi na spletnih platformah opazite nekaj grdega v sebi, negotovost, zlobo, občutek manjvrednosti ali željo po izbruhu besa, gon po zatiranju nekoga, potem platformo zapustite. Zelo preprosto," so pri založbi povzeli avtorjeve besede. Prevod podpisuje Mitja Pucer.

Lanier je računalničar, vizualni umetnik, filozof, tehnoljub in glasbenik. Kot mlad programer je v Silicijevi dolini pomagal razviti zgodnji internet.