Slovenija 8.2.2024 8:00

Pirc Musar v poslanici z željo po vsakodnevnem proslavljanju kulture

Ljubljana, 8. februarja - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob kulturnem prazniku zapisala, da ni samoumevno, da lahko "svojo" kulturo svobodno oblikujemo in izražamo ter smo nanjo ponosni in tudi kritični. Ob prazniku je zaželela, da bi jo proslavljali vsak dan.

Brdo pri Kranju. Predsednica republike Nataša Pirc Musar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slovenski kulturni praznik potrjuje, da se Slovenci in Slovenke že dolgo zavedamo, da je kultura, ki je stara toliko kot človeštvo, naša sopotnica, poročevalka, ustvarjalka, izpovedovalka in objokovalka.

"Je zrcalna podoba nas, ker smo kultura mi. Raznoliki in svojevrstni, a hkrati neodtujljivi deli nečesa večjega od nas samih - človeštva in družbe," je zapisala predsednica. Prepričana je, da ji s ponosom priznavamo, da je eden od temeljev naše narodne samobitnosti in države.

Kot je že izpostavila predsednica, tudi ni samoumevno, da lahko "svojo" kulturo svobodno oblikujemo in izražamo, smo nanjo odkrito in iskreno ponosni in tudi kritični. Izrazila je željo, da bi jo proslavljali vsak dan "v vsej njeni raznolikosti spoštljivo, doživeto in ponosno".