Slovenija 8.2.2024 9:38

Ministrica Vrečko ob kulturnem prazniku s povabilom k praznovanju

Ljubljana, 8. februarja - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v video nagovoru ob slovenskem kulturnem prazniku povedala, da nam kultura in umetnost "omogočata, da se povezujemo z drugimi in izražamo svoje ideje in stališča". Ustvarjalnost ima po njenih besedah "moč, da sproža spremembe in postavlja vprašanja, ki so ključna za naša življenja".

Ljubljana, ministrstvo za kulturo. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je predstavila predlog Nacionalnega programa za kulturo, ki gre tudi v javno razpravo. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, ministrstvo za kulturo.
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je predstavila predlog Nacionalnega programa za kulturo, ki gre tudi v javno razpravo.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Kultura oblikuje našo skupnost in združuje ljudi, ne glede na njihovo politično pripadnost, versko prepričanje ali nacionalno identiteto," je povedala ministrica.

Na ministrstvu po njenih besedah podpirajo kulturne projekte in programe ter ustvarjalce in ustvarjalke, obnavljajo kulturno dediščino za naše zanamce, ob letošnjem kulturnem prazniku so v javno razpravo dali nov strateški načrt za kulturo.

"Praznujte letošnji praznik kulture s kulturnimi delavci, umetnostjo in umetnicami. Ne pozabimo na vrednost kulture in umetnosti vsak dan, skozi celo leto," je svoj nagovor sklenila ministrica.

Osrednja državna proslava pred današnjim slovenskim kulturni praznikom je bila na predvečer praznika v Cankarjevem domu. Na njej so tudi podelili najvišja priznanja v umetnosti - Prešernovi nagradi za življenjsko delo pesnici in prevajalki Eriki Vouk ter baletnemu plesalcu, koreografu, režiserju, publicistu in pedagogu Henriku Neubauerju ter šest skladovih nagrad.

Na današnji kulturni praznik po državi poteka vrsta prireditev, številne kulturne ustanove pa za obiskovalce brezplačno odpirajo svoja vrata.