Svet 9.2.2024 10:10

Ameriška filmska akademija od leta 2026 pri oskarjih načrtuje novo kategorijo za kasting

Los Angeles, 9. februarja - Ameriška filmska akademija želi leta 2026 uvesti novo kategorijo oskarjev. Kot je sporočila v četrtek, želi po novem z zlatim kipcem počastiti dosežke na področju kastinga.

ZDA, Los Angeles. Podelitev filmskih nagrad oskar. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Podelitev filmskih nagrad oskar.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Vodje kastingov imajo ključno vlogo pri ustvarjanju filmov, zato bi kasting bilo potrebno dodati k disciplinam, ki se nagrajujejo, sta po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v izjavi zapisala vodja akademije Janet Yang in izvršni direktor Bill Kramer.

Ameriška filmska akademija je nazadnje novo kategorijo dodala leta 2001, in sicer oskarja za najboljši animirani celovečerni film. Od tedaj oskarje podeljuje v 23 kategorijah, vključno z glavno kategorijo za najboljši film.

Filmski ustvarjalci, odgovorni za zasedbo vlog v produkcijah, se sicer že več let zavzemajo za ločenega oskarja za kasting. Znotraj ameriške filmske akademije je 19 skupin, med drugim režiserjev, igralcev, producentov, od leta 2013 je tudi skupina za kasting, ki šteje približno 160 članov. V celoti ima akademija več kot 10.000 članov.

Za svojo kategorijo pri podeljevanju oskarjev si že vrsto let prizadevajo tudi kaskaderji, a doslej neuspešno.

96. podelitev oskarjev bo 10. marca v gledališču Dolby Theatre v Los Angelesu.