Slovenija 12.2.2024 8:00

Festival gorniškega filma s 35 tekmovalnimi filmi in slovenskim za začetek

Ljubljana, 12. februarja - Festival gorniškega filma je prispel do svoje polnoletne izvedbe, ki se bo začela nocoj v ljubljanskem Cankarjevem domu. Polnoletnost bo obeležil z najbogatejšim programom doslej, saj so organizatorji v tekmovalni del uvrstili 35 filmov najnovejše domače in svetovne gorniške produkcije. Odprl ga bo slovenski filmi Viharnik z roba.

Ljubljana. Nagrade festivala gorniškega filma. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nagrade festivala gorniškega filma.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Za 18. izdajo festivala so prejeli 78 filmov ter za tekmovalni program izbrali osem alpinističnih, devet plezalnih, devet filmov o gorah, športu in avanturi in prav toliko filmov o gorski naravi in kulturi. Ocenjevala jih bo mednarodna strokovna žirija, v kateri so nekdanja ustvarjalka oddaje Gore in ljudje in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel, alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič ter nemški novinar, gorniški publicist in filmski ustvarjalec Tom Dauer.

Kot so sporočili iz Društva za gorsko kulturo iz Domžal, ki festival organizira, bo letos v središču pozornosti kultna smer Eternal Flame v karakorumskem stolpu Nameless Trango Tower v Pakistanu. Tega se dotikata švicarski film Večna lenoba in ameriški film Goreči plamen, v smer pa bo na predavanju popeljal tudi španski alpinist Edu Marin, ki je leta 2022 v njej opravil drugi prosti vzpon.

Predvajali bodo tudi ameriški film Plezanje kot upor, ki se po navedbah organizatorjev dotakne trenutnih družbenopolitičnih razmer na Bližnjem vzhodu. Poleg alpinističnih, plezalnih in športnih filmov bodo zavrteli še nekaj etnografskih dokumentarnih filmov: poljski film Sanje strica Vakha, italijanski film Darovi čakanja in španski film Gora spominov. Iz Francije bosta na ogled jamarski film Raziskovalci podzemlja in Mongolija: Dolina medvedov o barvitosti prostrane nomadske Mongolije.

V zgodovino alpinizma bosta gledalce popeljala bosanski dokumentarec Himalajska bojevnika o 50-letnem prijateljstvu med alpinistoma Stipetom Božićem in Vikijem Grošljem ter švicarski film Pajek v Patagoniji, ki oriše zgodovino osvajanja patagonskih gora. V isti sklop sodi tudi nocojšnji otvoritveni film Viharnik z roba, 100 let Skalašev, ki odstira zgodbo Turistovskega kluba Skala in njegovih osrednjih akterjev, kot so bili Klement Jug, Joža Čop in Pavla Jesih. V obliki dokumentarno-igranega filma ga je ustvaril scenarist in režiser Igor Vrtačnik.

Na velikem platnu bo na ogled še šest slovenskih filmov: kratki risani film Divji petelin: Skrivnostno življenje v letu in četrt Jerneja Myinta, dokumentarni film projekta LIFE Lynx Skupaj za rise Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika, kratki film Na, v in pod Savo Rožleta Bregarja, filmska zgodba gorskih tekačev na Julian Alps Trail Run Tam, kjer tečejo kozorogi Aliasha Tepine, film o kolesarskem vzponu Nike in Andreje na Kilimandžaro Tiha moč Petra Vrčkovnika ter kratki film o strastnem deskarju D A NN O Č Mitje Legata.

Festival bo potekal do 17. februarja, v spremljevalnem delu pa ga bodo pospremila predavanja, pogovori, razstava in najnovejša gorniška literatura. Poleg Cankarjevega doma v Ljubljani so prizorišča še Mestni kino Domžale, Linhartova dvorana v Radovljici in Mestni kino Metropol v Celju.