Svet 13.2.2024 9:06

Slovenci v Clevelandu v okviru Kurentovanja proslavili tudi Prešernov dan

Cleveland, 13. februarja - Konec minulega tedna se je v Clevelandu končalo že 12. Kurentovanje, v okviru katerega so pripravili tudi praznovanje kulturnega praznika Prešernovega dne. Prireditev je bila zaznamovana z jazz glasbo, poezijo in razstavo.

Tradicionalno Kurentovanje se je po tednu dni prireditev z obiski številnih politikov Ohia in velikih količin krofov, piva ter potic končalo v nedeljo s pokopom pusta in tradicionalno parado mimo Slovenskega narodnega doma, ki se je je udeležilo več kot 11.500 ljudi.

Proslava kulturnega praznika je potekala v dvorani Slovenskega narodnega doma in v vili Maison Diemler, za organizacijo pa je poskrbel generalni konzulat pod vodstvom Alenke Jerak. Nastopil je jazz trio profesorja glasbe na različnih univerzah v Clevelandu Lea Coacha, ki mu je pomagala jazz pevka in flavtistka Nancy Redd. Ameriška literarna nagrajenca slovenskega rodu Suzanne Ondrus in Raymond McNiece sta predstavila poezijo o spominih na otroštvo v slovenskem Clevelandu, na ogled v vili Maison Diemler pa so bile slike slovenskega likovnega samouka Gregorja Peruška, ki je živel in ustvarjal v Clevelandu. To je bila prva javna predstavitev njegovih del, ki sta jih izbrala kustosa Greg Nosan in Toni Hiti.

Znamenita vila Maison Daimler, ki je bila prvi sedež Slovenskega narodnega doma v Clevelandu, je sedaj prvič po 30 letih odprla svoja vrata za javnost in poleg Peruškovih del predstavila tudi bogato zgodovino delovanja slovenske skupnosti.

Generalna konzulka Jerak je v nagovoru med drugim izpostavila pomen kulture in kulturne dediščine za Slovence, slovenski lektor Luka Zibelnik je predstavil delo slovenskega pesnika Ivana Minattija ob 100. ob letnici njegovega rojstva, novinarka in televizijska voditeljica Mojca Mavec je recitirala pesmi Mile Kačič in Neže Maurer, ustanovitelj Dvorane slavnih polke v Clevelandu Joe Valenčič pa je za okrog 120 obiskovalcev povezoval program.

V okviru Kurentovanja so v Clevelandu med drugim predstavili slovensko narodno nošo iz Prekmurja, uprizorili tradicionalni Kurentov skok, potekale so degustacije slovenskih vin, krofov, potic in druge hrabe, predstavljen je bil slovenski turizem, idrijska čipka, slovenska mitologija ter zgodovina športa v Sloveniji.