Slovenija 18.2.2024 7:00

Radio Slovenija s premiero radijske igre za otroke Komarji svatbo so imeli

Ljubljana, 18. februarja - Na Prvem programu Radia Slovenije bo danes zjutraj premiera radijske igre za otroke češkega avtorja Vita Perine Komarji svatbo so imeli. Gre za duhovito in unikatno igro, ki v ospredje postavi življenja insektov.

Ljubljana. RTV Slovenija. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
RTV Slovenija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Avtor, ki opaža, da so lutkovna gledališča za otroke polna lisic, medvedov, mačk in psov, v svojem delu redefinira svet insektov in predstavi pestrost njihovega vsakdana. Avtor jih želi odmakniti od splošnega simbola nadloge in umazanije. S preprostim in duhovitim scenarijem je radijska igra namenjena otrokom druge triade, vendar bo nasmejala tudi druge generacije otrok in odrasle, je RTV Slovenija zapisala v sporočilu za javnost.

Igro je prevedel slovenski slavist Peter Kuhar, ki danes živi na Češkem. Piše in objavlja prispevke, zlasti v slovenskih medijih, med drugim pripravlja radijske in televizijske oddaje in literarne prevode. Včasih je bil urednik in avtor v uredništvu oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija.

Osrednjo vlogo Komarinčka interpretira Blaž Šef, njegovo izbranko Kresničko Saša Mihelčič, druge vloge pa Uroš Smolej, Branko Jordan, Gašper Jarni, Nataša Tič Ralijan, Gregor Čušin, Boris Ostan, Primož Pirnat, Gregor Gruden, Gaber K. Trseglav, Uroš Potočnik in Jernej Gašperin.

Besedilo je priredila dramaturginja Vilma Štritof, igro je režirala Špela Kravogel. Za glasbeno ureditev sta poskrbela tonski mojster Matjaž Milčič in glasbena oblikovalka Darja Hvalka Godina.

Umetnostni zgodovinar in bohemist Perina že vrsto let dela kot dramaturg v lutkovnem gledališču The Naive Theatre Liberec na severu Češke in se osredotoča na zgodbe za otroke in mladino. Kot avtor občasno sodeluje z javno češko televizijo in radijem. Z dramatizacijo proze, pregovorov in pesmi je pritegnil pozornost, kar dokazujejo nagrade na festivalih češkega lutkovnega gledališča. Komarji svatbo so imeli je na mednarodnem bienalnem festivalu Prix Ex Aequo leta 2020 prejela nagrado za najboljšo igro za otroke.

Po današnjem predvajanju ob 8.05 bo igra Komarji svatbo so imeli na voljo v spletnem arhivu Prvega programa Radia Slovenije in v aplikaciji RTV 365.