Svet 14.2.2024 16:57

Neodvisni iranski filmski ustvarjalci obsodili prepoved za Mogadam in Sanaiha

Ljubljana, 14. februarja - Združenje iranskih neodvisnih filmskih ustvarjalcev (IIFMA) je v torek zvečer ostro obsodilo nedavno prepoved dvema iranskima režiserjema Marjam Mogadam in Behtašiju Sanaihu, da zapustita državo. Prepoved so jima iranske oblasti izrekle pred začetkom letošnjega Berlinala, kjer bo na ogled njun film Keyke mahboobe man.

"Državna represija in cenzura ne smeta onemogočati neodvisne kinematografije," je IIFMA po poročanju nemške tiskovne agencije dpa objavil na enem od družbenih omrežij.

Mogadam in Sanaihu so iranske oblasti pred časom zasegle potna lista. V Iranu obema tudi grozi pravni postopek zaradi njunega umetniškega in filmskega dela.

Drama Keyke mahboobe man (My Favourite Cake) bo prikazana v tekmovalnem delu 74. mednarodnega filmskega festivala Berniale, ki se začne v četrtek. V ospredju filma je zgodba 70-letne Mahin, ki po smrti moža in odhodu hčere v Evropo, živi sama v Teheranu. Nekega popoldneva jo čajanka spodbudi, da prekine svojo samotarsko rutino in oživi svoje ljubezensko življenje.

Režiserja Marjam Mogadam in Behtaši Sanaih se na Berlinalu ne predstavljata prvič. Njun film Balada o beli kravi je bil že leta 2021 uvrščen v tekmovalni program Berlinala.

V Iranu se po protestih jeseni 2020 številni filmski ustvarjalci soočajo z okrepljenim preganjanjem. Nekaterim igralkam, ki so bile vpletene v proteste, so preprečili sodelovanje v filmih, ali pa so se v znak protesta same odločile za zamrznitev filmskega ustvarjanja.

V Iranu so leta 2022 po smrti Kurdinje Mahse Amini izbruhnili večmesečni množični protesti, ki so bili sprva usmerjeni proti strogim islamskim pravilom oblačenja za ženske, nato so prerasli v odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v islamski republiki.