Slovenija 17.2.2024 8:00

V Škofji Loki se začenjajo Dnevi Škofjeloškega pasijona

Škofja Loka, 17. februarja - Na današnjo prvo postno soboto se s pasijonskim romanjem na Brezje in postnimi delavnicami slikanja postnega prta začenjajo tradicionalni Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerimi v Škofji Loki vzdržujejo pasijonsko kondicijo v letih, ko ni uprizoritve Romualdovega pasijona. Različni dogodki bodo potekali vse do 20. aprila.

Škofja Loka. Uprizoritev Škofjeloškega pasijona. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Škofja Loka.
Uprizoritev Škofjeloškega pasijona.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili z Občine Škofja Loka, si bodo lahko obiskovalci vse sobote v marcu in prvo v aprilu v Nunski cerkvi v Škofji Loki ogledali Pasijonske miniature, ki predstavljajo prizore Jezusovega trpljenja od slovesnega vhoda v Jeruzalem do križanja na Kalvariji in položitve v grob. Na postne nedelje ali na postne petke pa bodo po župnijah na Škofjeloškem potekali križevi poti.

V sredo, 6. marca bo v župnijski cerkvi sv. Urha v Žabnici pasijonski večer s koncertom duhovniškega okteta Oremus, ki bo ponudil nabor postnih pesmi. Eden od vrhuncev dogajanja pa bo 12. marec, ko bo potekal Pasijonski dan, v sklopu katerega bodo v Sokolskem domu v Škofji Loki predstavili 19. številko zbornika Pasijonski doneski in odprli letošnjo pasijonsko razstavo, na kateri slikar, grafik in likovni pedagog Črtomir Frelih na ogled postavlja 14 grafik, postaj Križevega pota.

V petek, 15. marca, v Cerkvi sv. Petra v Selcih člani kulturnega društva pod vodstvom Gregorja Gartnerja skupaj z Župnijo Selca pripravljajo avtorsko izvedbo pasijonske igre z naslovom Pasijon po človeštvu in človeških rokah, v kateri se svetopisemske podobe prepletajo s človeško realnostjo.

Teden dni kasneje bo v Stari Loki potekal pasijonski večer z naslovom Cvetana Priol - Pričevalka križane ljubezni. Literarno-glasbeni recital bo posvečen slovenski mistikinji, pesnici, glasbenici, zborovodkinji Cvetani Priol, kandidatki za blaženo. Branje njene poezije in premišljevanj s pasijonsko tematiko se bo prepletalo s petjem njenih pesmi v izvedbi staroloških pevskih zborov.

Najbolj pestro dogajanje se obeta 23. marca, ko bodo na Mestnem trgu potekale pasijonske delavnice izdelave butaric za cvetno nedeljo, izdelkov iz gline, pirhov in rož iz krep papirja. Na voljo bo tudi pokušina postnih jedi. Na Cankarjevem trgu pa bodo loški skavti izdelovali butaro velikanko.

Na veliki petek bo v mestnem središču Škofje Loke potekala pobožnost križevega pota, pri čemer so udeleženci vabljeni, da prinesejo svoje križe in jih nosijo skupaj z Jezusom. Na velikonočni ponedeljek bo v Nunski cerkvi koncert Orkestra Amadeo. Za zaključek Dnevov Škofjeloškega pasijona pa bodo bratje kapucini 12. aprila pripravili razmišljanje o Škofjeloškem pasijonu Pot odrešenja in 20. aprila tradicionalni Romualdov dan.

Dneve Škofjeloškega pasijona skupaj z javnim zavodom 973 pripravljajo številni drugi akterji. Med njimi so Kapucinski samostan Škofja Loka, Župnija Škofja Loka, Župnijski zavod sv. Jurija Stara Loka, Muzejsko društvo Škofja Loka, Prosvetno društvo Sotočje Škofja Loka, Pasijonski veter in Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca.