Slovenija 20.2.2024 8:00

Črna komedija Jama nov film Dejana Baboska

Ljubljana, 20. februarja - V Cineplexxu Ljubljana Rudnik bo nocoj premiera filma Jama v režiji Dejana Baboska. Novi film režiserja partizanskega filma Preboj o bitki na Menini planini, ki si ga je v Sloveniji ogledalo skoraj 20.000 gledalcev, je tokrat črna komedija, ki se prepleta z elementi kriminalke, slasherja in špageti vesterna.

Gre za netipične žanre v slovenskem filmu, zato naj bi bil film primeren za vse, ki iščejo v slovenskem filmu nekaj drugačnega. Film pripoveduje zgodbo o goljufih Mii in Kevinu, ki zapeljujeta bogate ločenke in vdove, žal pa se zaradi Kevinovega (Marko Plantan) seksualnega apetita in Miine (Lea Cok) ljubosumnosti ponesreči rop bogate zapeljivke Eme (Darja Krhin) in zgodba se sprevrže v pravo grozljivko.

Film je nastal po prekinitvi filmske dejavnosti v obdobju pandemije covida-19 z željo po izdelavi kratkega filma, za katerega so se ustvarjalci med snemanjem odločili, da ga razširijo v celovečerni film. 71-minutni film so posneli le v desetih snemalnih dneh.

Film Jama je prvi film na področju bivše Jugoslavije, ki je zvočno obdelan v Dolby Atmos tehnologiji. To je tehnologija prostorskega zvoka, razvita v laboratorijih podjetja Dolby, ki omogoča, da se zvoki interpretirajo kot tridimenzionalni objekti brez vodoravnih ali navpičnih omejitev, piše v sporočilu za javnost.

Današnje premiere se bodo poleg režiserja udeležili še glavni protagonisti filma Lea Cok, Marko Platan in Darja Krhin. Po Ljubljani bo film od srede do 27. februarja premierno na ogled še v Novem mestu, v Mariboru, Celju, Kranju in Kopru.

Režiser in soscenarist filma Jama Babosek je avtor več kot 600 glasbenih spotov za različne izvajalce, zato bo film Jama tudi prava glasbena poslastica. Za glasbo v filmu so poskrbeli številni slovenski izvajalci, kot so Miladojka Youneed, Koala Voice, Raiven, Bohem, Anika Horvat in skladatelj Gašper Muženič z avtorsko glasbo po inspiraciji kralja špageti vesternov Ennia Morriconeja. Med drugim se bo moč med ogledom filma prepustiti zvokom predelanih glasbenih klasik, kot so Bolero, Per Gynt, Carmen - Habanera, Labodje jezero, Bella Ciao in House of the rising sun.