Svet 21.2.2024 5:30

V Cape Townu retrospektiva ikonične južnoafriške umetnice Esther Mahlangu

Cape Town, 21. februarja - V galeriji Iziko v južnoafriškem Cape Townu so ta teden odprli retrospektivno razstavo znane južnoafriške umetnice Esther Mahlangu. Postavitev vključuje slike, kratki film in več kot sto njenih del. Na ogled so tudi slavni BMW, ki ga je barvito poslikala umetnica, ter njena abstraktna dela in zgodovinske fotografije.

Retrospektivna razstava sledi nenavadni poti, ki je danes 88-letno slikarko in stensko umetnico popeljala od južnoafriškega podeželja do svetovnega slovesa. Po Južni Afriki razstava odhaja na mednarodno turnejo, med drugim v ZDA.

"Retrospektiva je poklon edinstvenemu pristopu Mahlangu do umetnosti, ki prepleta afriško kulturo z modernostjo in sodobnostjo ter simbolizira ponos, samoopredelitev in inovativnost," je povedala kuratorka razstave Nontobeko Ntombela.

Umetnica, ki nima formalne umetniške izobrazbe, je mednarodno prepoznavnost dosegla z deli, ki temeljijo na tradicionalni tehniki okraševanja domov plemena Ndebele, ki se prenaša iz roda v rod.

"V mojih genih je, da uporabljam tehniko Ndebele," je umetnica, oblečena v tradicionalna, živo obarvana oblačila in nakit v modri, rumeni in rjavi barvi ter belih supergah povedala v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP.

Tradicionalne tehnike okraševanja domov plemena Ndebele se je Mahlangu naučila od svoje matere in babice.

"Umetnost plemena Ndebele je v meni, z njo sem se rodila. Zame je pomembna, ne pretvarjam se, da jo ljubim, resnično jo ljubim," je še povedala.

Dodala je, da ji je bilo sila težko za razstavo izbrati svoja najboljša dela. "Obožujem vse, kar sem naslikala, vse! Nimam najljubšega dela," je povedala.

Mahlangu je mednarodni preboj doživela leta 1989, ko je bila stara 54 let. Njeno slikovito okrašeno hišo so opazili francoski raziskovalci, ki so jo povabili v pariški Center Pompidou.