Slovenija 25.2.2024 8:00

Bralna značka priložnost za širjenje bralnih obzorij tudi med odraslimi

Maribor, 25. februarja - Eden od projektov slovenskih knjižnic za spodbujanje branja in dvigovanje bralne kulture je Bralna značka za odrasle, ki jo izvajajo že vrsto let. Kot opažajo v Mariborski knjižnici, nabor predlaganih knjig ni zanimiv le za tiste, ki dejansko želijo dobiti potrdilo, ampak velikokrat služi kot vodilo tudi ostalim bralcem pri izposoji.

Maribor, Mariborska knjižnica. Plakat za Bralno značko za odrasle, Mariborska knjižnica. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Mariborska knjižnica.
Plakat za Bralno značko za odrasle, Mariborska knjižnica.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Glavni namen Bralne značke za odrasle kot tudi drugih dejavnosti, ki se ukvarjajo z branjem pri odrasli populaciji, je širjenje bralne kulture, promoviranje kvalitetne literature in tudi želja ponuditi knjige, ki bi brez posebne spodbude lahko ostale spregledane. Okoli vsako leto posebej izbrane rdeče niti se lahko nabere zelo različna literatura, ki zadovolji različne bralne okuse in interese," je za STA povedala vodja projekta v Mariborski knjižnici Jasna Mlakar.

Lani so zabeležili rekorden odziv, sicer pa število sodelujočih vsako leto niha. "Poudarila bi, da sem ne sodijo le tisti bralci, ki zadostijo kriterijem za opravljeno bralno značko, torej da izpolnijo poseben obrazec, v katerem navedejo naslove sedmih del s predpisanega seznama, ampak tudi tisti, ki se ne želijo uradno priključiti projektu, so pa veseli bralnih predlogov," je dodala.

Knjige, ki so bile vključene v priporočilen seznam, so bile tudi sicer med pogosteje izposojanimi v knjižnici.

Nova sezona Bralne značke za odrasle se začenja s 1. marcem in zaključuje s 15. novembrom. S seznama, ki letos vsebuje 22 naslovov leposlovnih knjig, je za sodelovanje potrebno prebrati sedem del. Naslove je potrebno zapisati na poseben obrazec, ki je na razpolago v vseh enotah Mariborske knjižnice in na njeni spletni strani.

Sezono vsako leto slovesno zaključijo z literarnim dogodkom, na katerem udeležencem podelijo diplome in simbolična darila. "Največja vrednost projekta pa je seveda tista duhovne narave, širjenje bralnih obzorji in užitki v druženju s pisano besedo," poudarja Jasna Mlakar.

Letošnji nabor knjig združujejo pod naslovom Evropska literarna družina, pri čemer v branje ponujajo dela pisateljev in pisateljic, ki so prejeli nagrado Evropske unije za književnost. Med njimi sta tudi slovenska avtorica in avtor.

Bralno značko za odrasle so v Mariborski knjižnici najprej izvajali v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj, od leta 2015 pa z lastnim priporočilnim seznamom, ki ga vsako leto oblikujejo tematsko. "V vseh letih delovanja Bralne značke za odrasle se je nabrala bogata bera knjižnih predlogov, ki sledijo vsako leto posebej izbrani rdeči niti. Bralci so se tako lahko poglabljali v leposlovna dela, ki se ukvarjajo z medgeneracijskimi razmerji, družinskimi odnosi, s povezavo med filmom in literaturo, našim mestom Maribor in drugimi zanimivimi tematikami," pojasnjuje vodja projekta.

"Izoblikovala se je skupina bralcev, ki se že vsa leta redno udeležuje Bralne značke za odrasle, mnogi med njimi pa si zadajo cilj, da preberejo vse knjige s seznama in o njih tudi zapišejo svoje vtise. Na splošno rečeno, so ljudje navadno veseli bralnih predlogov, ni pomemben vir, iz katerega črpajo, lahko so mediji, ljudje iz njihove okolice, revija Bukla ali pa naša Bralna značka za odrasle," je dodala.