Na hitro prelistano 24.2.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. februarja - Založba ŠKUC je izdala knjigo francoske pisateljice Helene de Monferrand Suzanin dnevnik. Pri Mladinski knjigi je izšlo delo Maše Ogrizek Gospodična z monstero, pri založbi Miš knjiga Primer nevarnih meglic švedske avtorice Kristine Ohlsson in ilustratorke Moe Wallin.

Ljubljana. Delo Suzannin dnevnik Helene de Monferrand. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Suzannin dnevnik Helene de Monferrand.
Foto: STA

Ljubljana. Delo Gospodična z monstero Maše Ogrizek. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Gospodična z monstero Maše Ogrizek.
Foto: STA

Ljubljana. Delo Primer nevarnih meglic Kristine Ohlsson in Moe Wallin. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Primer nevarnih meglic Kristine Ohlsson in Moe Wallin.
Foto: STA

SUZANIN DNEVNIK - POGLED NA NEKO OBDOBJE SKOZI OČI DRUŽBENOKRITIČNE PROTAGONISTKE

Pripovedovalka romana Suzannin dnevnik se pojavi že v avtoričinem prvem romanu, na sredini katerega umre. Suzannin dnevnik je njena življenjska zgodba, ki se pne vse od privilegiranega otroštva na očetovem vinogradniškem posestvu do medvojnega sodelovanja v zametkih komunistične partije, bivanja v koncentracijskem taborišču in poznejšega poučevanja, ravnateljskega poklica, smrti. Vseskozi se Suzanne zaljublja v ženske, kar spremlja za tisti čas dokaj presenetljiva prostodušnost, celo proti koncu, ko so te ženske njene mladoletne učenke. Roman v obliki dnevnika tako zaobjame zgodovinsko obdobje skozi oči družbenokritične, a vendarle pretanjeno čuteče protagonistke. Knjigo je iz francoščine prevedla Jedrt Maležič.

Helene de Monferrand (1947-2022) se je rodila v Saint Mandeju v Alžiriji, kjer je preživela otroštvo. Leta 1958 se je preselila v Francijo, študirala je v Nanterru in na Sorboni. Za svoj romaneskni prvenec Les Amies d'Heloise (Heloisine prijateljice) je prejela nagrado Goncourt za prvi roman. Po tej knjigi je napisala še romana Suzannin dnevnik in Les Enfants d'Heloise (Heloisini otroci). Kot literarna kritičarka je redno objavljala v reviji Lesbia in skupaj z Elulo Perrin napisala še dva kriminalna romana.

GOSPODIČNA Z MONSTERO - PRIPOVED O PRIJATELJSTVU, SOLIDARNOSTI IN SKUPNOSTI

Dnevi osamljene gospodične Cecilije so si podobni kot jajce jajcu, dokler nekega dne ne izgubi službe socialne delavke. Ko zapusti svoje delovno mesto, s sabo vzame le svoj zvezek z zapiski in košato monstero. Na poti domov trči v Vanjo, otroka uličnega glasbenika, s katerim se kmalu spoprijateljita. Drug drugemu dobro deneta in kmalu se Cecilija ob Vanjini pomoči začenja odpirati svetu in življenju, ki naenkrat postane polno vznemirljivih reči in ljudi, Vanja pa prvič občuti dovolj varnosti in trdnosti, da ugotovi, kaj želi, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Maša Ogrizek (1973) je slovenska mladinska pisateljica, ki je za svoja dela prejela več nominacij, njena knjiga Lisičja luna pa je bila nagrajena z nagrado za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo večernica.

PRIMER NEVARNIH MEGLIC - VZNEMIRLJIVO, NAPETO IN ZABAVNO REŠEVANJE NOVEGA PRIMERA

Primer nevarnih meglic je tretji samostojni del zbirke z naslovom Agencija za duhove priljubljene švedske avtorice Kristine Ohlsson. Roberto Gonzales se je znašel v veliki stiski. Nekdo ponoči odpira vrata ograde in njegova kobila Viola se vsakokrat požene v dir. To se dogaja le, ko je zunaj megla, kobilo pa na koncu vselej najdejo pri slapu. Ali na Dežnem posestvu straši? Elza in Kale, strokovnjaka za duhove, imata nov primer! Bosta rešila uganko, so o knjigi zapisali pri založbi. Prevod podpisuje Iva Klemenčič.

Kristina Ohlsson (1979) je švedska politična strokovnjakinja in ena od najuspešnejših švedskih pisateljic kriminalnih romanov tako za odrasle kot za otroke. Preden se je poklicno posvetila pisanju, je bila zaposlena pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), pri švedski Službi za varnost in pri ministrstvu za zunanje zadeve. Njeni romani prejemajo številne nagrade, dobila je tudi nagrado stabilo za najboljšega avtorja kriminalnih romanov v južni Švedski.