Svet 23.2.2024 6:00

Michelangelov David vsake dva meseca deležen čiščenja

Firence, 23. februarja - Michelangelov kip Davida, ki ga je umetnik dokončal leta 1504 in ga danes hranijo v Galeriji Akademija v Firencah, je vsake dva meseca deležen čiščenja.

Italija, Firence. Kip Davida, ki ga je med letoma 1501 in 1504 ustvaril italijanski umetnik Michelangelo. Foto: STA Arhiv STA

Italija, Firence.
Kip Davida, ki ga je med letoma 1501 in 1504 ustvaril italijanski umetnik Michelangelo.
Foto: STA
Arhiv STA

Približno pet metrov visok kip, izklesan iz enega samega bloka marmorja, ob ponedeljkih, ko je galerija zaprta, sameva na svojem podstavku. Takrat je priložnost za restavratorko Eleonoro Pucci, da se povzpne na odre in si ga ogledala od blizu ter očisti, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Na kipu, ki se ga ne čisti redno, je mogoče, če se ga od blizu pogleda od spodaj navzgor, opaziti kosme prahu," je novinarjem povedala direktorica galerije Cecilie Hollberg. "To ni lepo videti, niti ni vredno umetnine, ki jo hranimo," je dodala.

Čiščenje kipa Davida na vsake dva meseca je torej "oblika spoštovanja, oblika dostojanstva, ki jo želijo zagotoviti vsakemu delu".

Eleonora Pucci se za čiščenje povzpne na vrh odra, kjer začne fotografirati in, kot pravi Cecilie Hollberg, "beležiti Davidovo zdravstveno stanje". Ko si na hrbet pripne prenosni sesalnik, se loti še čiščenja prahu.

Previdno z mehko sintetično krtačo očisti najprej Davidovi upognjeno levo roko in levo nogo, nato se loti hrbta, ramen in pazljivo opazuje glavo, kjer med kodri občasno pajki spletejo kakšno mrežo. "Gre za zelo občutljivo delo, ki zahteva veliko koncentracije," poudarja direktorica galerije.

Prah, ki bi ostal po čiščenju, bi negativno vplival na stanje kipa, poleg tega je dele kipa, ki niso gladki, precej težje očistiti od ostalih. Kot je še povedala Cecilie Hollberg, so sicer filtri v najsodobnejšem klimatskem sistemu muzeja znatno zmanjšali količino delcev v zraku, senzorji pa pomagajo nadzorovati temperaturo in vlažnost.

Michelangelo je bil star le 29 let, ko je dokončal svojo mojstrovino Davida. Ta je najprej stala na Piazza della Signoria v Firencah. Leta 1873 so jo preselili na sedanjo lokacijo, na Piazza della Signoria pa postavili kopijo.