Svet 22.2.2024 14:42

V Solunu svetovna premiera dokumentarnega filma Vida Hajnška

Solun, 22. februarja - Na 26. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Solunu bo svetovno premiero doživel dokumentarni film V mojih sanjah rase vsako noč drevo režiserja Vida Hajnška, ki je nastal v produkciji Film Factory. Prikazali ga bodo v okviru tekmovalnega programa v sekciji Newcomers (Novinci). Festival bo potekal od 7. do 17. marca.

V mojih sanjah rase vsako noč drevo je poetični dokumentarni mozaik individualnih in kolektivnih spominov, sestavljen iz zgodb preteklosti in sedanjosti, vezanih na Haloze in Haložane. Izhodišče za filmsko pripoved so fotografije in delo Stojana Kerblerja, poezija avtorjevega dedka Franceta Forstneriča in pripovedi haloških protagonistov različnih generacij, so zapisali v filmskem društvu Film Factory.

Po režiserjevih besedah se je "začelo s prebiranjem dedkove poezije po zelo dolgem času". "Na Majskem vrhu je imel svojo ljubo počitniško hiško, z majhnim vrtom in vinogradom. Moji otroški spomini nanjo so polni rojstnodnevnih praznovanj, trgatev in gobarjenja po haloških gozdovih," so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

"Ko sem prebiral njegovo poezijo, sem imel občutek, da dedka spoznavam na novo, da dojemam Haloze skozi njegove oči. To 'trdo, zbito zemlo' in podobe iz svojega otroštva, ki so ga tako zaznamovale, da jih je moral izpisati v svoji poeziji," je nadaljeval režiser.

Kot je še pojasnil, je vzporedno z branjem odkrival Kerblerjev fotografski opus. "Njegove fotografije, podčrtane z dedkovimi verzi v mojih mislih, so me močno zaznamovale. Dojemal sem jih kot univerzalno, a hkrati zelo osebno zgodovino neke družbe, skupnosti. Počutil sem se dovolj angažiran, da se lotim odkrivanja krajev, ki vzbujajo tako intenzivno ustvarjalnost."

"Na poti snemanja tega 'haloškega filma' smo spoznavali izjemne ljudi, ki so bili pripravljeni z nami deliti delčke svojih življenj, spominov, upov, sanj, in nastala je pripoved, ki zrcali to pot srečevanja, zbliževanja in deljenja," je sklenil Hajnšek.

Scenarij ob Hajnšku podpisuje Andrej Nagode, ki je tudi montažer, direktor fotografije je Domen Martinčič, avtorica glasbe je Sara Korošec - Muzikačaka, oblikovalec zvoka Samo Jurca, kolorist Jure Teržan.

Producentka Mojca Pernat je V mojih sanjah rase vsako noč drevo označila kot Vidovo osebno pripoved. "Ob branju Forstneričeve poezije in odkrivanju fotografske zbirke Kerblerjevi otroci se vrača na obroje haloških gričev in nam svojo otroško pokrajino predstavi skozi novo perspektivo."

Film je po njenih besedah nastajal štiri leta, z majhno filmsko ekipo, s podporo Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor ter z veliko podporo Haložanov. Gre za Hajnškov prvi profesionalni film, zato so po njenih besedah zelo veseli, da bo ga bodo prvič pokazali prav na 26. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Solunu, kjer bo v družbi 11 dokumentarnih filmov, predstavljen v sekciji Newcomers.

Leta 1991 v Mariboru rojeni Hajnšek je leta 2014 diplomiral iz filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani ter leta 2018 zaključil magistrski študij z dokumentarnim igranim filmom Konec. Istega leta je sorežiral dokumentarni film Alejandra.