Svet 26.2.2024 6:00

Marca na dražbo Baconov portret ljubimca Georga Dyerja

London, 26. februarja - Avkcijska hiša Sotheby's bo 6. marca v Londonu dala na dražbo portret Georgea Dyerja, ki ga je naslikal Francis Bacon. Gre za enega najbolj intimnih in psihološko nabitih Baconovih portretov njegove velike ljubezni Dyerja. Umetniku je toliko pomenil, da ga je umestil na svojo prvo veliko retrospektivo v pariški Grand Palais leta 1971.

A razstavo, ki bi moral biti priložnost za praznovanje, je zaznamovala tragedija, saj so Dyerja le 36 ur pred odprtjem našli mrtvega v hotelski sobi. Umrl je zaradi prevelikega odmerka uspavalnih tablet, situacijo pa je še poslabšala zloraba alkohola. Več kot pet desetletij pozneje bodo delo z naslovom Študija Georgea Dyerja ponudili na dražbi pri Sotheby's, piše spletni portal The Guardian.

Za sliko, ki ima vse značilnosti Baconovih najboljših del, se nadejajo iztržiti med pet in sedem milijonov funtov. Sedanji lastnik je delo kupil leta 1970 v londonski Galeriji Marlborough, istega leta, ko je bila naslikano. Od tedaj ga je imela javnost priložnost videti le dvakrat - najprej v Grand Palais in nato še na razstavi v Galeriji Marlborough leta 1993.

Dyer je bil, ko je jeseni leta 1963 spoznal tedaj 54-letnega Bacona, star 29 let. Po prepričanju mnogih naj bi Bacon Dyerja zalotil, da vlamlja v njegovo hišo. Toda po Baconovih besedah sta se dejansko spoznala v pivnici v Sohu, ko je Dyer pristopil k umetniku in začel pogovor. Njun odnos so kmalu zaznamovale skrajnosti, bil je romantičen in strasten, buren in nasilen. To se zrcali tudi v sliki, ki je dramatična in intenzivna.

Retrospektiva v Grand Palais je bila najpomembnejša razstava v Baconovem življenju. Šele prvič po Pablu Picassu se je zgodilo, da je na tem prizorišču samostojno razstavljal še živeči umetnik. Bacon se je udeležil odprtja, čeprav je bil zaradi Dyerjevega samomora v hotelu Saint-Peres pretresen.

"George Dyer je bil nedvomno največja ljubezen Francisa Bacona," je povedal Tom Eddison iz avkcijske hiše. "Naključno srečanje se je kmalu razvilo v nekaj, kar bi lahko opisali kot burno in strastno ljubezensko zvezo, Dyer pa je hitro zasedel izjemno pomembno mesto v velikem gledališču Baconovega življenja in dela," je dodal.

Kot je še povedal, dejstvo, da se Dyer pojavi na več kot 40 slikah, resnično kaže na čustveno moč, ki jo je imel nad Baconom in ki je jasno razvidna tudi v tej intimni, zelo čustveni upodobitvi. Študija Georgea Dyerja je zadnji Baconov portret njegove muze v majhnem merilu, zato je po navedbah Sotheby's "izjemno redek".