Slovenija 27.2.2024 9:00

Brina in Katalena skupaj v Klubu CD

Ljubljana, 27. februarja - V Klubu Cankarjevega doma se bosta danes ob 19. uri srečali skupini Brina in Katalena. Program obeh skupin, ki izvajata slovensko ljudsko glasbo, bo združeval izbor njihovih najboljših in najpriljubljenejših skladb.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Ne glede na daljšo odsotnost skupina Brina še vedno velja za edino slovensko skupino, ki je s skladbo Poljanska balada dobila nominacijo za skladbo leta radijskega programa BBC World Service. Drugi album Pasja legenda si je zaslužil tretje mesto World Music Charts Europe. Z zadnjim albumom To je to, ki je premiero doživel na Drugi godbi, se z zvočnimi razsežnostmi in glasom Brine Vogelnik dotikajo neuresničene ljubezni, usode padlih junakov revolucij in begunskih otrok ter zavist kot nepopravljivo nrav človeka, so zapisali pri zavodu Druga godba.

Skupina Katalena se ukvarja z ljudsko glasbeno zapuščino slovenskega prostora, vendar dediščine ne razume zgolj kot vir, ampak poskuša skozi glasbo in besedila vzpostaviti dialog s preteklostjo ter na ta način premišljati lastno vpetost v prostor, čas, skupnost ter njeno zgodovino in sedanjost, so zapisali pri ZKP RTV Slovenija.

Program obeh skupin na čelu z ženskima glasovoma bo obsegal njihove najpriljubljenejših skladbe z njihovih številnih albumov, ki so spremenili slovensko glasbeno krajino tega stoletja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Čeprav mnogokrat uporabljata enako gradivo slovenskih ljudskih pesmi, ga vsaka aranžira povsem drugače, so še dodali.

Skupini sta se na odru že srečali na Festivalu slovenske glasbe v znameniti dvorani City Hall v New Yorku leta 2008.