Na hitro prelistano 2.3.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. marca - Založba Beletrina je izdala knjigo ameriške pisateljice Jennette McCurdy Vesela sem, da je mami umrla. Pri založbi ŠKUC je izšlo delo Vesne Liponik Jabk, pri založbi Miš knjiga Skrivnosti Neli Smrkolj avtorice Mateje Gomboc.

Ljubljana. Knjiga Vesela sem, da je mami umrla avtorice Jennette McCurdy. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vesela sem, da je mami umrla avtorice Jennette McCurdy.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Jabk avtorice Vesne Liponik. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jabk avtorice Vesne Liponik.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Skrivnosti Neli Smrkolj avtorice Mateje Gomboc. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Skrivnosti Neli Smrkolj avtorice Mateje Gomboc.
Foto: STA

VESELA SEM, DA JE MAMI UMRLA

McCurdy v knjigi s povednim naslovom opisuje tegobe, s katerimi se je soočala kot otroška igralka - motnje hranjenja, odvisnost in zapleten odnos z nadzorujočo materjo. Opiše tudi, kako je nadzor nad svojim življenjem naposled vzela v lastne roke. Prve igralske avdicije se je udeležila že pri rosnih šestih letih. Njena mati je sanjala, da bo hči postala zvezda, zato je Jennette bila pripravljena storiti vse, da bi jo osrečila.

Pod njenim vodstvom je začela ubogljivo omejevati vnos kalorij in se tehtala večkrat dnevno. Sodelovala je v dolgotrajnih lepotičenjih in budno poslušala materine pikre pripombe. Do 16. leta je z njo morala deliti celo svoje dnevnike, e-pošto in ves zaslužek. Ubogljivost, slava in denar ji poleg zadovoljstva in miru niso prinesli niti materine sreče. Ko je mati zaradi raka umrla in je pozneje sprevidela, da je postala sužnja bulimije, so se ji iluzije začele razblinjati in končno je stopila na trnovo pot nazaj k sebi, ki jo je po neumornem samospoznavanju nagradila z dolgo iskanim zadovoljstvom in mirom, so o knjigi zapisali pri založbi.

Jennette McCurdy (1992) je po nekaj uspešnicah na televizijskih ekranih igralski poklic obesila na klin in se posvetila režiranju in pisateljevanju. Ljubezen do slednjega je odkrila že v najstniških letih, nazaj v življenje pa jo je obudila s pričujočim knjižnim prvencem. Njeni filmi so bili predvajani na številnih festivalih, ameriški časniki občasno objavljajo tudi njene eseje. Snema še podkast z naslovom Empty Inside, v katerem z gosti načenja manj prijetne teme.

Knjiga, ki jo je prevedla Katja Bizjak, je izšla v sklopu nove zbirke Žametna Beletrina, v kateri bodo izhajale žanrsko raznolike knjige. V njej naj bi nekaj našli zase tako tisti, ki prisegajo na zgodovinske romane ali napete kriminalke, kot tisti, ki so jim všeč poetične, ljubezenske zgodbe ali fantazijske pripovedi.

JABK

Jabolka niso več podrejena postopkom tradicionalne tropizacije, zato z vseprisotnostjo in raznovrstnostjo postanejo rizomatično omrežje knjige. Na ta preobrat nas opozori že Sapfin fragment, v katerem je moč jabolk nadrejena moči obiralcev, ki v knjigi dobijo vlogo delavskega razreda.

Skozi reprezentacije izkušnje smrti bližnjih, oblik medvrstnega nasilja, ljubezenske in seksualne strasti, skupnostnega delovanja delavskih kolektivov, lezbiškega sestrstva, transgeneracijskih prenosov travm se Jabk vseskozi ukvarja tudi z vprašanjem, kako v preseku spola, razreda, starosti in vrste nastajajo identitete.

To je intimna politična knjiga, ki svoje konceptualne zastavke izpeljuje v uravnoteženi pesemski legi. Jezik njenega pesemskega subjekta se lahko snuje s poskusi lomljenja simbolnega reda v pesemski sintagmatiki. Tako vzpostavlja singularno, zdaj že prepoznavno ritmiko, le da je ritmični princip brazdanja in lomljenja sintakse nekoliko manj radikalen in bliže ekstenzivnejši zgodbenosti, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Prva pesniška zbirka Vesne Liponik (1993) Roko razje je izšla leta 2019 pri založbi Škuc in bila nominirana za kritiško sito, Veronikino nagrado, nagrado za najboljši literarni prvenec Slovenskega knjižnega sejma ter uvrščena v izbor 10 Books from Slovenia: Literary Critic's Choice 2020. Še posebej jo zanimajo premene konceptov živalskosti in človeškosti v najsodobnejši filozofiji in estetiki.

SKRIVNOSTI NELI SMRKOLJ

Osnovnošolka Neli se iz mesta preseli v vas Senožet, kar poleg nove sobe v novi hiši pomeni tudi novo šolo, sošolke in sošolce. V knjigi se razgrinja vprašanje, kako se bo znašla v novem okolju, ali bo sklenila kakšno prijateljstvo in kako bo, ko bosta k hiši prišla dva nova družinska člana. Veliko sprememb preži k pestremu in divjemu letu. V vedri zgodbi se izmenjujejo padci in vzponi, žalost in veselje, slaba in dobra volja, ki na koncu zmaga. Vseskozi dinamična zgodba je razdeljena v poglavja, ki so začinjena z ilustracijami Ane Razpotnik Donati.

Mateja Gomboc (1964) je pisateljica, prevajalka, profesorica in publicistka. Literarnemu ustvarjanju se je začela posvečati kmalu po študiju. Sprva je pisala kratko prozo za odrasle, zdaj pa se posveča daljšim delom tako za mlajše kot starejše bralstvo.