Slovenija 2.3.2024 6:30

V Ljubljani začetek 25. festivala Rdeče zore

Ljubljana, 2. marca - V Ljubljani se danes začenja 25. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Tradicionalno raznolik program sestavljajo koncerti, performansi, razstave, druženja in filmske projekcije žensk, nebinarnih, trans in kvir oseb.

Kot so zapisali organizatorji, festival Rdeče zore že 25 let ustvarja prostore, možnosti, prakse za podporo, predstavitev in promocijo nizkoproračunske feministične in kvirovske umetnosti v Ljubljani. Kredo festivala je, da svoboda ustvarjalnega izražanja in predstavitev družbeno-kritičnega razmišljanja ter aktivnega kreativnega udejstvovanja pripada vsem in ne sme biti določeno z razredom, spolom, raso, starostjo, poreklom, socialnim statusom ali katerimi drugimi osebnimi in družbenimi okoliščinami.

Cilj in vizija organizatorjev festivala sta korektno podprta kontinuirana kulturna t.i. femkvir produkcija, ki predstavlja alternativo izkoriščevalskim, diskriminatornim in elitističnim praksam neoliberalne kulturne industrije. Prostor umetnosti in kulture vidijo kot igrišče za soustvarjanje, preizkušanje in izvajanje strategij za izgradnjo bolj pravične, vključujoče in podporne družbe, ki temelji na medsebojnem zaupanju in medsebojni pomoči, ki sta značilna za feministična in kvirovska gibanja in pobude.

Danes si bo tako v Plesnem teatru Ljubljana mogoče ogledati gibalno-avdiovizualno predstavo Kaje Janjić z naslovom Zakaj tako jezno? Zakaj ne!?, v Slovenski kinoteki pa bo na ogled program feminističnih in kvirovskih kratkih filmov, sledil bo program erotičnih filmov.

Za sredo je med drugim napovedana Utopična okrogla miza: zgradimo varnejše kulturne prostore. Beseda bo tekla o tem, kaj so vzroki za razširjeno pojavnost in reprodukcijo nasilja na podlagi spola v kulturno-umetniških prostorih. Na okrogli mizi bodo "odpirale vprašanja (ne)ukrepanja, molka in iskale možnosti, da ta način delovanja pretrgamo. Iskale bomo načine ustvarjanja kulturnega in nočnega življenja, ki je za vse nas vključujoč, varnejši in bolj prijeten," piše na spletni strani festivala.

V četrtek bo v Klubu Gromka premiera predstave Fem TV 6.0 in razglasitev nagrade bodeča neža za najbolj seksistično izjavo. Fem TV je burleskno-kabarejska predstava, sestavljena iz kratkih skečev, ki parodirajo televizijske šove in informativne oddaje ter podajajo pikro kritiko družbeno-aktualnemu dogajanju. Kolektiv Fem TV se je oblikoval leta 2011, prvič pa je nastopil leta 2012.

Razglasitev nagrade bodeča neža je rezultat sodelovanja kolektiva Rdeče zore in uredništva spletnega portala spol.si. Zmagovalno izjavo bo izbralo občinstvo na razglasitvi nagrade, ki bo potekala v okviru že omenjene predstave Fem TV 6.0.

Za petek, 8. marec, je med drugim napovedan protest na Kongresnem trgu, ki so ga naslovili Če naše delo ni nič vredno, protestiramo!, s katerim želijo opozoriti na prezaposlenost in podplačanost žensk.

Festival, ki se bo sklenil 10. marca, bo z dogodki segel še v Maribor.