Slovenija 4.3.2024 7:00

V CD Ukrajinski klasični balet z Labodjim jezerom

Ljubljana, 4. marca - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi z baletom Labodje jezero nastopil Ukrajinski klasični balet. V glavni vlogi pleše ukrajinska primabalerina Ganna Muromtseva, ki je od leta 2022 članica Madžarskega narodnega opernega gledališča. Ob njej bosta na odru Vladislav Melnik in Ivan Zhuravlev.

Hrvaška. Balet Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška.
Balet Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Vznemirljiva zgodba o princu Siegfriedu in njegovi ljubezni do princese Odette, ki jo je zlobni čarovnik Rotbart spremenil v laboda, navdušuje občinstvo že skoraj stoletje in pol. Lepota in drama pristnega romantičnega baleta, virtuozna dvojna ženska glavna vloga Odette/Odile, kombinacija vznesene glasbe P. I. Čajkovskega in plesnega razkošja vabijo v čarobni svet jezer, gozdov, palač in večne ljubezni ter tako nagovarjajo vse generacije, so zapisali v CD.

Ukrajinski klasični balet je mednarodno priznan ansambel, v katerem plešejo prvovrstni plesalci, solisti in prvaki ukrajinskih in evropskih narodnih gledališč. Ansambel se posveča ohranjanju tradicije klasičnega baleta in nenehnemu raziskovanju sodobnih plesnih elementov.

Kljub izjemnim razmeram zaradi omejitev, povezanih z virusom covid 19, in začetkom ruske agresije, jim je v sezoni 2021/2022 uspelo odplesati 90 predstav v Italiji, na Slovaškem, na Hrvaškem, v Nemčiji, na Danskem, Švedskem in Norveškem.

Ganna Muromtseva je leta 2013 diplomirala na Državni pedagoški univerzi Dragomanova. V času študija je začela sodelovati z Državnim gledališčem Tarasa Ševčenka v baletnem zboru. Leta 2014 je postala prvakinja baletne skupine, leta 2022 pa balerina Narodnega ukrajinskega gledališča. Istega leta je postala članica baletne skupine Madžarske nacionalne opere. Je dobitnica številnih nagrad, izvedla je številne glavne in solistične vloge.

Predstavi, ki sta skoraj razprodani, bosta ob 17. in 20. uri.