Slovenija 4.3.2024 13:01

Biografski roman o življenju igralke Jožice Avbelj poslej tudi kot zvočnica

Ljubljana, 4. marca - Biografski roman o življenju gledališke in filmske igralke Jožice Avbelj je poslej na voljo tudi kot zvočna knjiga. Prisluhniti ji bo mogoče že nocoj ob 19. uri v okviru oddaje Odprta knjige programa Ars, ko je na sporedu prvi od skupno 50 delov, ki sledijo 50 poglavjem tiskane knjige. Zvočnico bere protagonistka Avbelj sama.

Vrhnika. Igralka Jožica Avbelj. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Vrhnika.
Igralka Jožica Avbelj.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Joži je že četrta biografska knjiga, ki jo bere igralka oziroma igralec sam. Prva je bila pred dvema letoma zvočna knjiga Rac o življenju igralca Radka Poliča - Raca. Sledili sta še zvočnici o življenju igralca Evgena Cara in igralke Milene Zupančič.

Avtorica tiskane biografije Joži, ki je izšla pri založbi Beletrina, je Petra Pogorevc, ki je ubesedila tudi biografski roman Rac. Roman Joži zaobjame obdobje od igralkinega rojstva leta 1951 do leta 2022 in je tako tudi dragocen popis zgodovine slovenskega gledališča.

Pogorevc je o ustvarjanju knjige povedala, da je delo ves čas potekalo po dveh tirih. Po eni strani je poskušala čim bolje spoznati igralko in njeno življenje, na drugi strani pa se je zelo poglabljala tudi v njeno igralsko delo, zlasti v gledališču; tudi zaradi tega, ker je v gledališču še vedno dejavna Avbelj po njenih besedah pomembna akterka eksperimentalnega gledališča v Sloveniji.

Pod režijo zvočne knjige Joži se podpisuje Špela Kravogel, ki je na današnji predstavitvi zvočnice izpostavila predvsem razliko med napisano besedo in besedilom, ki ga nekdo pripoveduje in interpretira. Prav tukaj se po njenih besedah skrivajo izzivi. Kravogel, ki je režirala tudi zvočnico Rac, si tudi ne predstavlja, da bi biografsko zvočno knjigo bral kdo drug kot protagonist sam.

Kot je še povedala, je posebnost romana Joži njegova jezikovna razvejanost, kratki odstavki, živahen jezik, lucidnost misli, predvsem pa bogata vsebina. Vsak od ne predolgih poglavij je tudi svoja celota, kar je olajšalo ustvarjanje zvočnice Joži, je dodala. Ta je prav tako kot Rac plod sodelovanja med uredništvom igranega programa Radia Slovenija - program Ars, založbo ZKP RTV Slovenija in Beletrino.

Da je razlika brati roman o svojem življenju ali kakšno drugo literarno delo, je danes med drugim povedala tudi Avbelj sam in dodala, da ji je branje pogosto vzbudilo številne asociacije, vabilo in samo snemanje zvočnica pa je opisala kot vznemirljivo.

Poleg Avbelj in režiserke Kravogel so za zvočnico Joži zaslužni še tonska mojstrica Sonja Strenar, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina ter Alen Jelen in Ingrid Kovač Brus s tretjega program Radia Slovenija - programa Ars ter Gašper Salobir in Mojca Menart (ZKP RTV Slovenija). Mastering podpisuje Smiljan Greif, korekturno poslušanje pa Rina Stanič in Matjaž Udovč.

Vsak del zvočnice Joži bo po predvajanju še tri dni dostopen na podkastu Odprta knjiga programa Arsa ter na portalu RTV 365. Na spletni strani ZKP RTV Slovenija je mogoče zvočnico tudi kupiti.