Slovenija 5.3.2024 9:18

V Cankarjevih torkih dvojni koncert z Boštjanom Simonom in Igorjem Lumpertom

Ljubljana, 5. marca - V ciklu Cankarjevi torki, ki ga pripravljajo v Cankarjevem domu (CD), bo ponovno na sporedu dvojni koncert domačih glasbenikov. V Klubu CD bosta nastopila saksofonista Boštjan Simon in Igor Lumpert. Prvi se bo predstavil z debitantskim solo albumom Fermented Reality, drugi z zasedbo Syncronicity. Koncerta se bosta začela ob 19. uri.

Simon je sodeloval z različnimi glasbeniki in zasedbami, z debitantskim solo albumom Fermented Reality pa se je poglobil v mešanico akustičnih in elektronskih zvokov saksofona in modularnega sintetizatorja. Saksofonske tipke ponekod izpostavi kot tolkalo, drugod jih uporabi kot vmesnik za sprožanje not in sekvenc na sintetizatorju.

"Sočasno odigrane sekvence različnih dolžin se prevračajo ena na drugo in sledijo notranjemu ritmu, ki ni kvantiziran na zunanjo matriko. Rezultat je živa, gibajoča se, zaradi narave modularnega sintetizatorja pa tudi neponovljiva gmota saksofonskih in elektronskih zvokov," so zapisali v CD.

Njegov album Fermentirana realnost po besedah organizatorjev krmari med zasanjanimi ambientalnimi ekspozicijami in njihovimi perkusivnimi dvojniki.

Lumpert, ki se je s svojo mešanico jazza, funka in vzhodnoevropskih ritmov zasidral na newyorški glasbeni sceni, se mudi na novi evropski turneji z mednarodnim kvartetom Syncronicity, v katerem so se zbrali še Leo Genovese na klavirju, Drew Gress na kontrabasu in Jeff Williams na bobnih.

Skupaj so posneli gradivo za nov album, med skladbami pa se najde tudi dokumentirano gradivo iz multimedijskega projekta Resistance of the Earth, ki ga je Lumpert ustvaril leta 2012 ob zaključku Evropske prestolnice kulture v Mariboru.

O svojem novem projektu je povedal, da ga trenutno zanimata umeščanje v kozmos ter subtilno zaznavanje geografskih, mentalnih, čustvenih in duhovnih pokrajin kot delov kozmične celote, prevedeno v glasbene kompozicije.

"Že nekaj časa me navdihuje proces, v katerem mi znamenja, oblike in vzorci iz mojega vsakdanjega življenja v Brooklynu sprožijo spomine na moje rojstno Novo mesto in Slovenijo. Ko sem doma, poteka proces v nasprotni smeri in domači kraji me spomnijo na Brooklyn. To doživljanje je navdihnilo novi projekt Synchronicity," je povedal glasbenik.