Slovenija 6.3.2024 11:00

V Narodni galeriji na ogled ena najodličnejših zasebnih zbirk slovenske umetnosti

Ljubljana, 6. marca - V Narodni galeriji bodo drevi na ogled postavili zasebno umetniško zbirko Kroples, ki je nastajala desetletja in bo prvič na ogled javnosti. Predstavljen bo izbor 66 del umetnikov iz druge polovice 19. in 20. stoletja, kot so Marko Pernhart, Ivana Kobilca, Anton Karinger, Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Matija Jama, Hinko Smrekar in Zoran Mušič.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Gorske pokrajine, slikane v poznoromantičnem duhu, zaledenela jezera in veličastna alpska pokrajina s Triglavom, simbolom slovenstva, so predstavljeni v slikah Marka Pernharta in Antona Karingerja. Slovenski običaji, prizori iz vsakdanjika preprostega človeka ali iz ljudskih pripovedk pa so vidni v delih Ivane Kobilca, Ivana Groharja, Maksima Gasparija, Gvidona Birolla, Hinka Smrekarja in Toneta Kralja, so zapisali v Narodni galeriji.

Na ogled bo tudi več podob salonsko uglajenih žensk, modno oblečenih, upodobljenih v naslanjačih, na sprehodu, ob obrežjih ali pri vsakodnevnih opravilih, kot so jih slikali Ferdo Vesel, Matej Sternen, Rihard Jakopič, Fran Tratnik in Veno Pilon. Henrika Langus pa je z delom Amor - Kupid avtorica edinega antičnega motiva na razstavi.

Na razstavi ne bodo manjkala niti tihožitja, ki so zastopana z deli Matije Jame in Gojmirja Antona Kosa. Bogato predstavljena bodo tudi raznolika dela članov Kluba neodvisnih slovenskih likovnih umetnikov, kot so Maksim Sedej, Nikolaj Omersa, Marij Pregelj, Stane Kregar, France Pavlovec. Poseben segment razstave je, kot so poudarili v Narodni galeriji, namenjen zgodnjemu opusu Zorana Mušiča. Na razstavi bodo na ogled še dela Gabrijela Stupice in Lojzeta Perka, od kiparjev pa so zastopani Lojze Dolinar, France Gorše, France Kralj in Frančišek Smerdu.

Najmlajša predstavnica na razstavi je Metka Krašovec, ki sodi med najbolj prepoznavne slovenske modernistične umetnike. "Estetski užitek, ki ga zagotavlja vizualna odličnost umetnin," dopolnjujejo še avtoportreti umetnikov Gasparija, Kosa, Sedeja, Omerse in Mušiča, piše v najavi razstave.

V zbirki, ki je, kot je za STA konec minulega leta zapisala direktorica galerije Barbara Jaki, ena najodličnejših zasebnih zbirk slovenske umetnosti, se nahaja tudi nekaj umetnin, ki so v slovenskem prostoru veljale za pogrešane in so se pojavile na mednarodnem tržišču.

"Tako se je k nam vrnilo Groharjevo platno Pred poroko iz leta 1897, ki ga je umetnik že sam prodal v Zürich," so zapisali v Narodni galeriji in dodali, da so hvaležni podjetju Kroples za pripravljenost, da javno prikaže to pomembno zbirko slovenskih umetnikov. "Skupna lastnost zbranih umetnin je tudi etnični poudarek, zato s svojo reprezentativnostjo v marsičem dopolnjujejo stalno zbirko Narodne galerije," so še poudarili v eni od osrednjih slovenskih galerij.

Ob razstavi so pripravili tudi pester spremljevalni program in izdali katalog z opisi del in kratko biografijo umetnikov z analizo vsebine.