Svet 10.3.2024 5:30

V dunajski Albertini retrospektiva pionirja pop-arta Lichtensteina

Dunaj, 10. marca - V dunajski Albertini je na ogled retrospektiva pionirja pop-arta Roya Lichtensteina (1923-1997). Razstava, ki so jo pripravili v povezavi z lanskoletno stoletnico umetnikovega rojstva, je osredinjena na Lichtensteinove slike iz 60. let prejšnjega stoletja. Odprta bo do 14. julija.

Avstrija, Dunaj. Dunajski muzej Albertina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunajski muzej Albertina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za te slike je umetnik kot vzor uporabil grafike s svojimi pogosto stereotipnimi podobami žensk in jih ironično stiliziral kot veliko umetnost. S temi deli je poleg Andyja Warhola postal eden najbolj znanih predstavnikov pop arta in mednarodne umetniške scene.

A je v delih Roya Lichtensteina moč odkriti še več, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal sin Mitchell Lichtenstein.

"Veliko ljudi pozna samo njegove stripovske risbe in njegove blondinke - zelo ozek izbor," je še povedal in dodal, da med očetova delo sodijo tudi manj znane serije, kot so kitajske pokrajine ali slike, kot bi bile lomljene skozi ogledalo. "Mislim, da bodo ljudje presenečeni, ko se bodo poglobili v to," je menil.

Retrospektivo so v Albertni po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pripravili v zgolj 13 mesecih. Muzej je namreč lani prejel donacijo več kot 90 del v vrednosti 38 milijonov evrov od Fundacije Roya Lichtensteina, ki jo je po umetnikovi smrti ustanovila Lichtensteinova vdova Dorothy.

Lichtenstein je skorajda čez noč zaslovel dokaj pozno šele pri 39 letih in kot je za agencijo APA povedala njegova vdova, je bil tega vesel, a bi po njenem slikal ne glede na vse. "Rad je imel uspeh, za slavo pa mu ni bilo posebej mar," je dodala.