Slovenija 7.3.2024 9:34

V LGL lutkovna predstava na temo praznovanja rojstnega dne

Ljubljana, 7. marca - Na odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi premiera lutkovne predstave Jere Ivanc V dobrih rokah, ki jo je režiral Jakub Maksymov. Zgodba igre z ročnimi lutkami za najmlajše, ki jo je ustvarila mednarodna zasedba ustvarjalcev, se vrti okrog rojstnega dneva Miline babice in dekličinih pustolovščin, so zapisali v LGL.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predstava, namenjena otrokom, starejšim od treh let, se začne, ko se Mila z očetom in mamo pripelje na obisk k babici, ki ima rojstni dan. Kmalu ugotovijo, da so kovček z darili pozabili na železniški postaji, torto pa doma v hladilniku. Oče in mama se poženeta v lov za pozabljenimi rojstnodnevnimi dobrinami, Mila pa je prepuščena svoji iznajdljivosti in domišljiji.

Sklene, da bo torto spekla sama, in pustolovščina se začne. Knjiga receptov, padec z jablane v naročje dedkovih spominov, obisk glasnega kokošnjaka, temačne podstrehe in starega čebelnjaka so zabavne postaje na Milini poti do sladkega cilja. Nastala situacija ponuja priložnost za raziskovanje okolja, narave, družbe in spominov, so vsebino predstave povzeli v gledališču.

Predstavo je režiral večkrat nagrajeni lutkovni režiser iz Češke Jakub Maksymov, glasbo, ki jo igralci in igralke izvajajo v živo, pa je zložil srbski skladatelj in glasbenik Lazar Novkov. Dramaturginja je bila Jera Ivanc, avtor likovne podobe in scenograf Jakub Šulik.

V predstavijo nastopajo in animirajo lutke Lovro Finžgar, Polonca Kores, Martina Maurič Lazar in Filip Šebšajevič k. g..