Slovenija 8.3.2024 9:00

Ob mednarodnemu dnevu žensk v Slovenski kinoteki s ciklom Neuklonljive

Ljubljana, 8. marca - Mednarodnemu dnevu žensk so se v Slovenski kinoteki pridružili s filmskim ciklom Neuklonljive, v katerega so povezali filme raznovrstnih dolžin, ki prikazujejo ženske v različnih podobah. Cikel se bo začel danes in bo trajal do 19. marca.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V ciklu so zbrali filmske podobe in poglede "neuklonljivih žensk, vztrajnih bork vedno znova vihravega vsakdana". Z njim se želijo pokloniti vsem pokončnim in vztrajnim borkam za enakopravnost ter "slavijo sestrsko zavezništvo, feministični boj in ženski pogled".

Cikel bo nocoj odprl sveže restavrirani film Donna: upor žensk (1980), ki prikazuje upiranja žensk v Italiji v 80. letih prejšnjega stoletja. Režiserka Yvonne Scholten je v njem s pomočjo arhivskih posnetkov in intervjujev iskala ozadje italijanskih gibanj za pravice žensk. Sklenila ga bo feministična ljubezenska zgodba Portret mladenke v ognju (2019) francoske cineastke Celine Sciamma.

Vmes bodo ženske na platnu prikazane bodisi v vlogi protagonistke v filmskih klasikah, za kar so izbrali Joan Crawford v vesternu Johnny Guitar režiserja Nicholasa Rayja iz leta 1954, ali kot portret mladega dekleta, ki v filmu Teroristka (1998) indijskega cineasta Santosha Sivana žrtvuje življenje za idejo, so sporočili iz kinoteke. Zavrteli bodo še ljubezensko zgodbo Nenehno se spominjam tvojega odhoda (1977) grške avtorice Fride Liappa, postavljeno v politično nemirna 70. leta prejšnjega stoletja v Atene.

Ženski pogled na filmu so vključili tudi s programom kratkih animiranih filmov That's what she said!, v katerem so zbrali izstopajoča dela ustvarjalk ali tistih ustvarjalk, ki se identificirajo kot ženske. Sestavljajo ga filmi zadnjih edicij festivalov Animateka, Animest, Fest Anča, Animafest in Anifilm, ki so del mreže festivalov animiranega filma. Njihovi programski selektorji prepoznavajo moč žensk in opozarjajo na pomen ženskega glasu v industriji animiranega filma, so še zapisali v kinoteki.