Slovenija 12.3.2024 9:23

Mol obnavlja Plečnikovo arkado na ljubljanski tržnici

Ljubljana, 12. marca - Mestna občina Ljubljana (Mol) na Plečnikovi tržnici obnavlja II. Plečnikovo arkado - del objekta od Mesarskega mosta do pokrite lože v smeri Tromostovja. Obnovili bodo streho in fasado ter zamenjali strešnike. Dela bodo predvidoma potekala do 30. aprila, piše na spletni strani Mol.

Kot so za STA pojasnili v JP Ljubljanska parkirišča in tržnice, znaša skupni znesek obnove II. Plečnikove arkade in nakupa strešnikov zanjo 706.000 evrov brez DDV. Podjetje pa je za obnovo na podlagi prijave na razpis za sofinanciranje pridobilo od ministrstva za kulturo nepovratna sredstva v višini 200.000 evrov.

Dodali so, da je v nadaljevanju, predvidoma v letu 2025, predvidena še obnova I. Plečnikove arkade skupaj s stebrno lopo in Zvončkom, s čimer bo obnova Plečnikovih arkad zaključena v celoti.

Na Mol so ob obnovi Plečnikove arkade spomnili, da je Plečnikova tržnica arhitekturni spomenik državnega pomena, zato obnova ni samo gradbeni projekt, ampak predstavlja tudi skrb za kulturno dediščino, vpisano na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Celoten kompleks Plečnikove tržnice je bil sicer obnovljen med letoma 1994 in 1995. Takrat so bili betonski strešniki na arkadah v dobrem stanju in niso bili potrebni menjave. Zdaj so strešniki stari več kot 70 let, njihova življenjska doba se je iztekla, zato jih je treba zamenjati, so dodali.

Prenova arkad na Plečnikovi tržnici se je začela že leta 2019, ko so prenovili arkade med Zmajskim in Mesarskim mostom.

V Plečnikovi hiši so leta 2020 ob razstavi Plečnikove tržnice - Bogastvo skritih detajlov zapisali, da se je arhitekt Jože Plečnik po koncu prve svetovne vojne vrnil iz Prage v Ljubljano z idejo o ureditvi prostora od Kresije do Zmajskega mostu. Leta 1940 je mestni stavbenik Matko Curk po njegovih načrtih začel graditi nove tržnice. Zaradi druge svetovne vojne in pomanjkanja gradbenega materiala so dela potekala zelo počasi, gradnja je potekala do leta 1944.

Tržnice so zasnovane na robu korita Ljubljanice. Severna stran z rustikalnim podnožjem kamnite fasade in polkrožnimi okenskimi odprtinami na ometani fasadi spominja na mestno obzidje. Dolga enokapna streha je krita z različno oblikovanimi betonskimi strešniki.

Tržnice obsegajo cvetlični paviljon na Tromostovju, stebriščno lopo ter kolonado posameznih arkad s prekinitvami, loggiama z vodnjakoma in s pogledom na Ljubljanico. Na sredini celotne zasnove je bil predviden Mesarski most, ki pa zaradi izbruha druge svetovne vojne tedaj ni bil uresničen. Sedanji Mesarski most so začeli graditi leta 2009, odprli so ga leta 2010.

V Plečnikovem urbanističnem in arhitekturnem opusu so tržnice poleg mostov in vodne zapornice eden ključnih objektov v oblikovanju poteze vodne osi Ljubljanice, so še zapisali v Plečnikovi hiši.