Slovenija 7.3.2024 13:56

Letošnji pripovedovalski festival v znamenju ustvarjalk in vode

Ljubljana, 7. marca - V Cankarjevem domu bo med 15. in 24. marcem potekal 27. Pripovedovalski festival. Program je zasnovala nova programska vodja Tjaša Koprivec Vuga, ki je na festival na temo simbola vode med drugim vključila dve praizvedbi nekdanjih programskih vodij festivala Anje Štefan in Špele Frlic ter v goste povabila pripovedovalko Shonaleigh Cumbers.

Po besedah Tjaše Koprivec Vuga se bo letošnja festivalska nit širila v vseh smereh, ki jih tako ali drugače zaznamuje voda. "Voda je priklic mnogočesa in tedaj tudi nekoga, torej nje ženske, zato ni naključje, da so nosilke vseh osrednjih pripovedovalskih dogodkov prav dame," je povedala. Odločila se je za glasove, ki jo najgloblje ogovarjajo in "so v svoji raziskovalni vnemi, pristnosti, iskrenosti in iskrivosti edinstvene".

Kot je ob prevzemu programskega vodenja povedala za STA, je Špeli Frlic, dosedanji programski vodji, hvaležna za izročilo štafetne palice. Obhajal jo je strah, a se je izziva hkrati zelo razveselila. "To, da sem dala glas ženskam, nikakor ni naključje, to sem storila zavestno, namerno in z veliko navdušenja, pa seveda tudi hvaležnosti, da je v našem prostoru vendarle toliko glasov, ki zmorejo svetiti, pogosto tudi spregledano, in oživljati tisto, kar je bilo zanihano v neobstoj," je še dodala.

Pripovedovalski festival, ki je v prvi vrsti namenjen odraslemu občinstvu, bo v petek, 15. marca, uvedel koncert z naslovom Veter z zahoda, na katerem se bo po napovedih organizatorjev "z novorojeno vokalno in inštrumentalno stvaritvijo" predstavila Katja Šulc. Skupaj z Andražem Mazijem (pedal steel, banjo, dobro) in Luko Uršičem (klavirski bas, sint, native piščal, native drum) bo javnosti prvič predstavila avtorsko uglasbene pesmi severnoameriških staroselcev.

Dan pozneje bo sledila premiera pripovedovalske predstave Anje Štefan z naslovom Živa voda. Kot je povedala avtorica na novinarski konferenci, se je pri snovanju dela osredotočila na pomen žensk v pripovedovalskem izročilu. Naredila je izbor, v katerih se ženske predstavljene v različnih vlogah in obdobjih zorenja. V vseh zgodbah ima poseben pomen tudi voda, je pojasnila.

V nedeljo bo na sporedu prva pripovedovalska uprizoritev Špele Frlic. Pripovedim z naslovom Dekle, obljubljeno soncu se bo z vokalno in glasbeno noto pridružil duo All Strings Attached. V ospredju pripovedi so junakinje iz balkanskega pripovedovalskega izročila, ko dopolnijo med 13 in 16 let in takrat po družbenih normah dozorijo. Vsebina, kot je opozorila na predstavitvi festivala, "ni najbolj nežna", a je ni želela olepševati.

Prav tako premierno bosta na festivalu zaživeli pripovedovalska predstava Nataše Kramberger z naslovom Moja oma sanja Lehkico in vsak večer moli za nas, ki ne molimo nič ter uprizoritev Anje Novak s t.i. naplavljeno pravljico Don't cry, baby. Predstavila pa se bo tudi Shonaleigh Cumbers, ki velja za eno vodilnih evropskih pripovedovalk in je od otroških let posvečena v judovsko pripovedovalsko tradicijo drut'syle.

V sklopu festivala bodo med drugim pripravili tudi omizje z naslovom Ženske pojejo, na katerem se bo s Shonaleigh Cumbers in profesorjema Svetlano Slapšak in Simonom Heywoodom pogovarjala Tjaša Koprivec Vuga.

Na festivalu bo na svoj račun prišlo tudi najmlajše občinstvo. Otroci, starejši od štirih let, si bodo lahko ogledali pripovedovalsko-glasbeno predstavo Zajčkova hišica v izvedbi Anje Štefan ob glasbi Janeza Dovča.