Svet 15.3.2024 5:30

Picassov muzej v Parizu z novo stalno razstavo

Pariz, 15. marca - V Picassovem muzeju v Parizu, ki hrani največjo zbirko španskega slikarja, so v torek odprli prenovljeno stalno razstavo, prvič pa je na ogled tudi poklon njegovi nekdanji partnerici, priznani slikarki Francoise Gilot. Nova stalna zbirka predstavlja svež izbor 400 del Pabla Picassa v 22 sobah muzeja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Dela so izbrali iz približno 200.000 predmetov, ki so shranjeni v njegovih arhivih in vključujejo velik delež od 2000 slik in več kot 11.000 risb, ki jih je Picasso dokončal v svojem življenju. Na razstavi so predstavljena vsa ključna obdobja njegovega ustvarjanja, od modrega, rožnatega, kubističnega do nadrealističnega ter kolaž in keramika.

Muzej se ponaša, da je edina ustanova, ki lahko sledi Picassovemu razvoju od samega začetka do njegove smrti leta 1973. Del, ki so ga poimenovali Laboratorij, izpostavlja njegove skulpture, izdelane iz kartona, kovine, lesa, škatle za cigare in vse, kar mu je prišlo pod roko, skupaj z risbami, ki se povezujejo s tem, ter slikami.

Poseben del postavitve se osredotoča na njegovo delo med drugo svetovno vojno in nacistično okupacijo Pariza, vključno s skulpturo Mož z ovco, ki je postala simbol upora.

Eno sobo so v celoti posvetili Gilot, ki je umrla junija lani v starosti 101 leto. S Picassom je živela deset let do leta 1953 in imela z njim dva otroka. Bila je njegova edina dolgoletna partnerka, ki se ji je uspelo zoperstaviti njegovemu pogosto tiranskemu vedenju do žensk in se istočasno uveljaviti kot umetnica. Njena dela so na ogled v Metropolitanskem muzeju in MoMA v New Yorku.

Njena knjiga Živeti s Picassom iz leta 1965 je javnosti prvič predstavila temnejše in bolj sebične plati značaja sicer slovitega slikarja. Vendar pa se je v intervjuju za AFP leta 2016 spominjala njunega odnosa brez zamer, ob čemer je hvalila zlasti njegovo izjemno inteligenco in smisel za humor.

Ker je veliko Picassovih del ob 50. obletnici njegove smrti leta 2023 potovalo po svetu, se zdi ponovna postavitev v Parizu kot njegova vrnitev domov, je dejala direktorica muzeja Cecile Debray.

V bližini muzeja nameravajo jeseni odpreti raziskovalno središče.